Преминете към основното съдържание

Задайте тон!

Фон дьо тенът измества спиралата, глоса и пудрата.
© Shutterstock

Само преди няколко години фон дьо тенът беше запазена териритория само за специални поводи. Днес обаче той е в топ 5 на най-използваните грим продукти. Ежедневно! И сред причините за това, освен подобряване на качеството на продуктите, които вече комбинират перфектна покривност с допълнителни ползи за кожата като лифтинг или антийейдж ефект, са дори и социалните мрежи. Все пак ежедневното качване на снимки във Facebook и Instagram изисква и безупречна кожа.

Виртуозите на тена

Проучване на Clinique показва, че основната причина дамите да използват фон дьо тен е, че иначе се чувстват некомфортно и усещат, че гримът им е недовършен. Красотата на лицето започва с неговия тен и дори и да имате страхотни очи, те ще останат незабелязани, ако кожата ви не изглежда добре. Освен това ритуалът по нанасяне на фон дьо тен вече отнема няколко секунди, благодарение на новите текстури, които лесно се разнасят, дори и с пръсти. Въпреки че професионалните гримьори настояват да използваме плоска четка, защото кожата на пръстите нарушава формулата на продукта, поглъщайки овлажняващите му съставки. Гъбичките за фон дьо тен използвайте само с компактните формули, защото те попиват голяма част от продукта.

Вариантите за нанасяне са два. Единият е да започнете от ноздрите и да разнесете настрани и нагоре към челото, защото именно около носа има най-много разширени пори и несъвършенства. Другият вариант е да започнете от брадичката, като се движите нагоре и оставите челото за финал. Този начин на нанасяне е две в едно – заедно с перфектната кожа, получавате и лифтинг масаж.

С цвят на кожа

Проучването на Clinique показва и още нещо интересно – главният фактор жените да се въздържат от попкупка на фон дьо тен е страхът да не би да изберат грешен цвят или текстура. Такива грешки се получават, когато продуктът се пробва на ръката. За да изберете точния фон дьо тен, го нанесете директно на лицето или на шията. Много важна е и мярката – повече продукт не означава по-добро покритие, а само води до неустойчив и неестетичен резултат.

Днес актуален е естественият, полупрозрачен ефект. Който обаче изисква безупречна предварителна подготовка на кожата. Преди да нанесете фон дьо тена е задължително да прикриете старателно недостатъците като пъпки и зачервявания, да изсветлите тъмните части между носа и устата, областта под очите и т.н. За тези цел използвайте коректори, които често вървят в комплект със самия фон дьо тен. Нанасяйте ги само върху проблемните зони с леки потупващи движения на пръстите. 

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser