Преминете към основното съдържание

Задължителните елементи на модерната спалня са...

Нощното шкафче е аут. Вижте с какво да го замените, за да направите стаята за сън практична, уютна и стилна едновременно
Обичайното нощно шкафче има по-модерни заместници.
Обичайното нощно шкафче има по-модерни заместници. © iStock

Спалнята не е спалня без легло, но само то не е достатъчно, за да бъде тя истински комфортна, практична и красива. Иначе къде ще оставим телефона, преди да заспим? Как ще угасим лампата, без да трябва да се измъкваме от топлите завивки? И какво ще придава настроение на сутрешното ни събуждане?

Виждали сме стаи за сън, обзаведени с повече от абсолютния минимум, като например нощно шкафче, гардероб и тоалетка, които въпреки това са си оставали безлични. За да придадете стил и уют на своята, има няколко ключови елемента, от които не бива да я лишавате. Ето кои са те...

Одеялце, одеялце

В скандинавски стил, бохо или пък сантиментален подарък от баба, това е първата вещ, която грабва окото в стаята. Все пак, в разгърнато състояние е с площ поне колкото на спалнята.

© pressloft.com, Одеяло The Duchess of Snugshire от The French Bedroom Co. (frenchbedroomcompany.co.uk)

Комбинирайте го цветово с други елементи в спалнята, за да го впишете, освен като практична вещ, и като незаменим елемент от итнериора.

Отбор възглавници

Мотото на Мечо Пух „Колкото повече, толкова повече“ важи с пълна сила, разбира се. Но за разлика от преди, днес тенденциите се фокусират повече върху посланията, отколкото само върху правилната комбинация от десени.

© pressloft.com, Възглавници My Side/Your Side от Babatude Boutique (babatude.com)

Така че очаквайте да виждате надписи все по-често – не само върху декоративните възглавници, но дори и върху тези за спане. При първите правилото продължава да е: „Минимум три и винаги нечетен брой.“ При вторите, зависи от компанията ви в леглото. Ако нямате такава, непременно се сдобийте с плюс една възглавница за гушкане.

Помощен арсенал

Обичайното нощно шкафче си има достойни и по-модерни заместници! Ще разчупите интериора, като го замените с оригинална масичка или стол. Можете да подредите вещите си и направо на пода – в стил небрежен хаос.

© pressloft.com, Помощна маса Polar Bear от The French Bedroom Co. (frenchbedroomcompany.co.uk)

Настолната лампа върху шкафчето пък все по-често отстъпва място на висящите почти до пода полилеи, които придават на стаята модерен вид и пестят пространство.

За сметка на това докинг станцията става неделима част от очертанията на спалнята, където телефонът ни си има свое „легло“.

Гримът на спалнята

Освен с акцентно осветление, идващо от няколко различни източника светлина, ще разкрасите спалнята си и ще ѝ придадете личен стил, като я „облечете“ в произведения на изкуството или ексцентрични етажерки. 


                                    НОВИТЕ ТЕНДЕНЦИИ ПРИ ИЗБОРА НА СПАЛНЯ


Една голяма или няколко малки картини/рамки за снимки – важното е да заемат повече от 50% от стената над леглото. Ако предпочитате да запазите стените си без рамки, заложете на фототапет. 

© iStock

Или пък се заиграйте с пространството по пода, като го покриете с килим. По-малките пухкави варианти от двете страни на леглото също са опция.

Онова, което ще внесе истински уют и красота в стаята едновременно, обаче са цветята. Дори да не ви се отдава да ги гледате, няма страшно – кактусите са особено актуални в момента!

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser