Преминете към основното съдържание

Замърсените места, които забравяме да почистим

Проверете тези „засади“, които микробите обичат да устройват – така ще защитите цялото семейство.
© iStock

Гъбата за съдове: антибактериалните препарати не пречат на салмонелата и ешерихия коли – с тях можете да се справите само ако ежедневно дезинфекцирате гъбата за 2 минути в микровълновата фурна или в белинен разтвор за 5 минути.

Дъски за рязане: най-хигиенични са стъклените дъски, но такива се ползват рядко. За да не допускате развитие на бактерии в дървените дъски, можете от време на време да ги поставяте за 30 секунди в микровълновата. И винаги ги прибирайте сухи.

Стелка за баня: тя е удобно убежище за бактерии и плесени, затова я почиствайте веднъж седмично, както и мястото под нея.

Четки за зъби: причината за развиването на бактерии в четките не е само евентуално останалата след миене храна, но и държането на четките близо до тоалетната. При пускането на водата част от бактериите се вдигат във въздуха, затова е добре да се пуска капакът, а и четките да са далеч. Важна е и смяната на четката на 3 месеца.

Ключове: много от тях са направени от сплави, които притежават антибактериална защита. Но периодичното почистване със сапунен разтвор няма да попречи.

Телефон: фрапиращата констатация на учените е, че във всеки шести телефон има фекални бактерии. Не е лошо веднъж седмично да изключвате телефона и да го почиствате с дезинфекцираща кърпа.

Слушалки: симпатичните малки слушалки си „взимат“ бактерии от ушите ни. А и често ги съхраняваме някъде в джоб или на дъното на чантата. Затова е важно да бъдат почиствани. Разбира те, не можете да ги измиете, но можете да ползвате дунапренови капачета, които да сменяте.

Спално бельо: потта, мъртвите кожни клетки и дори слюнката ни правят възглавниците привлекателно място за акарите, които са силен алерген. Важно е да залагате на противоалергични материи калъфки. Чаршафите можете да перете на най-силната възможна температура.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser