Преминете към основното съдържание

Заниманията с творчество подмладяват мозъка

Кога за последен път рисувахте, написахте стихотворение или свирихте на музикален инструмент? Ако е било отдавна, трябва да знаете, че според научни изследвания творческите занимания защитават мозъка ни и подобряват когнитивните ни способности.

Когато творите, опитвате нещо ново или мислите за решения на ежедневните проблеми, в мозъка ви се създават нови неврални пътища. По същество креативността помага да поддържаме мозъка си млад, гъвкав и адаптивен.

Креативните личности са по-добри в ангажирането в съвместни дейности на мозъчни системи, които обикновено не работят заедно. Учените са установили, че ако извършвате нещо творческо, като рисуване на картина, се активират много различни области в мозъка, изграждайки нови неврологични връзки.

Колкото повече връзки има между различните области на вашия мозък, толкова по-издръжлив е той, а това допринася за поддържане на остър ум и избягване на проблемите с паметта, свързани с възрастта. Наличието на повече мозъчни връзки способства и за по-добър приток на кръв към мозъка.

10 идеи да сте по-креативни

1. Оцветяване. Може да си купите книжка или да си принтирате картинки от интернет!

2. Готвене. Да експериментирате с нови вкусове и техники е интересен начин да творите. Според изследване създаването на здравословни, балансирани ястия у дома доказано намалява стреса и насърчава положителните емоции.

3. Танцуване. Танците съчетават креативността с физическите упражнения и биха могли да намалят спада в когнитивните ви способности със 75%, ако се занимавате с тях всекидневно.

4. Решаване на кръстословици. Може да изглежда като логическо занимание, но решаването на загадки също изисква креативност и така поддържа мозъка гъвкав. Хората, които решават кръстословици четири дни в седмицата, имат 47 % по-нисък риск от деменция в сравнение с тези, които решават кръстословици веднъж седмично.

5. Изучаване на чужд език. Това занимание може да отложи появата на проблеми с паметта с 4,5 години и да накара мозъка ви да работи като на 30-годишен човек.

6. Плетене. Ще спечелите повече от това да имате нов пуловер, ако се захванете с това полезно хоби. Хората, които плетат, имат по-малък риск от загуба на памет, както и по-лек спад в когнитивните умения от хората, които не плетат.

7. Пеене. Независимо дали става дума да тананикате любимите си песни в колата или под душа, или да се запишете да пеете в хор, изпълняването на мелодия може значително да подобри познавателната ви функция.

8. Жонглиране. Защо не опитате нещо от уменията на цирковите артисти? При жонглиране се нуждаете от пълна концентрация и това е чудесен начин да туширате ежедневния стрес. Плюс това, то помага за изграждането на сиво вещество в части от мозъка ви, които са свързани с визуални двигателни функции

9. Фотография. Да се научите да правите качествени снимки е силно предизвикателно творческо занимание за мозъка ви, което може да помогне за подобряване на паметта и когнитивните ви функции, сочат изследвания.

10. Изкуство. Рисуването на картини, занимаването с приложни артистични дейности, че дори и изрисуване на красив списък за пазаруване може да ви помогне да защитите паметта си. Всъщност заниманията с всякакъв вид изкуство може да намалят риска от развитие на проблеми с паметта със 73%, сочат изследвания

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser