Преминете към основното съдържание

Запомнете името "Нарине" - има с какво да ви изненада

Какво представлява ацидофилното мляко + 2 вкусни рецепти за закуска

Какво представлява ацидифалното мляко?

Ацидофилното мляко се подквасва с ацидофилни бактерии Lactobacillus acidophilus, които са много полезни за човека. Разликата с българската бактерия Lactobacillus Bulgaricus е, че тя живее във външната среда, в природата, докато Lactobacillus acidophilus живее в стомашно-чревния тракт, където поддържа микрофлората в нормално състояние.

Ацидофилните бактерии живеят естествено в човешкия организъм.

Заселват се в него още при раждането и живеят в стомашно-чревния тракт през целия му живот. Това са най-важните бактерии в човешкия организъм, те реално преработват храната и я превръщат във витамини, микроелементи, естествени антибиотици и други полезни вещества, които да стигнат в подходящ вид до всяка клетка на тялото.

За подквасване на прясното мляко се използва бактерията Lactobacillus acidophilus, затова се нарича ацидофилно. От ацидо „кисел” и „филос” – обичам, т.е. това е бактерия, която обича и живее в кисела среда.

Оказва се, че по света има много и различни видове закваски в зависимост от бактерията, които дават различни подквасени млека. С Lactobacillus acidophilus е ацидофилно. С българската бактерия Lactobacillus Bulgaricus е кисело. С други бактерии и дрожди се получават други заквасени млека с други имена в различните страни – кумис, мацун, лебен и др.

Какво представлява „Наринé”

Така се е казвала внучката на откривателя на бактерията – арменски учен.

Това е женско арменско име. В чест на своята внучка ученият кръщава ацидофилното мляко, заквасено с бактерията, която той открива. И тук историята не минава без японска нишка. Знаете, че през 1971 г. японците купуват българската бактерия и започват да правят нашето мляко. През 1986 г. те изследват откритата от арменския учен бактерия Lactobacillus acidophilus с щам n.v. Ep 317/402 и закупуват щама. И до днес хората в страната на изгряващото слънце, освен българското мляко, ядат и ацидофилно мляко.

През миналата година ацидофилно мляко с марката „Наринé” се появява за първи път и в България. От български производител с български суровини. И още с появата си на Международното изложението „Светът на млякото” печели диплом и златен медал!

Вкусът на млякото е млечнокисел, но по-мек, отколкото на традиционното кисело мляко. В българското „Наринé”, освен бактерията Lactobacillus acidophilus n.v.Ep 317/402, има и българската Lactobacillus Bulgaricus. По този начин са съвместени качествата на бактериите в един продукт. А освен това има и инулин, и пектин.

Какво става обаче ако тези бактерии ги няма?

Тези полезни бактерии могат да бъдат унищожени, например от антибиотици, и тогава работата на цялата храносмилателна система се нарушава. Това естествено води до болестни промени като дисбактериоза, констипация, колит, дефицити на витамини и минерали, самоотравяне на организма. При прием на бактериите, работата се нормализира.

Lactobacillus acidophilus има много висока антагонистична активност по отношение на патогенните и условно-патогенните бактерии, като по този начин е техен естествен унищожител.

Оказва се че тези бактерии са много полезни и ацидофилното мляко е най-лесният начин те да сe набавят в организма.

© iStock

Какво можете да приготвите в ацидофилно мляко „Нарине”?

Закуска с ацидофилно мляко

Закуската сутрин, която засища, помага за добрата перисталтика и е вкусна, и полезна.

Съставки:

  • Купичка ацидофилно мляко, 200 или 250 г
  • 4 с.л. фини овесени ядки
  • 1 ч.л. ленено семе
  • 1 ч.л. сусам
  • 1 ч.л. мед или домашно сладко

Начин на приготвяне: Може да се добави плод според сезона – настъргана ябълка, банан, шепа горски плодове, праскови или сушени плодове. Продуктите се смесват и се оставят за няколко минути за да се смесят вкусовете и за да станат ядките и семената по-меки. След което добавете овесени ядки, семената и меда в кофичката, и оставете за 20 минути.

Приготвянето на ябълков мус

Сместа се поставя в буркани и се заварява 10 мин. от момента на завирането. Този ябълков мус може да се използва за приготвяне на щрудели, различни сладкиши и много добре се съчетава с кисело мляко. Млякото може да бъде цедено, тогава може да поднесете и като сладолед, ако замразите. Може да бъде желирано, тогава може да добавите още плодове, бисквити, дори да оформите като торта. 

Съставки:

  • 5-6 ябълки
  • 2 с.л. стафиди
  • 2 с.л. мед
  • 1 щипка канела
  • 1 кофичка кисело мляко

Начин на приготвяне: Може да използвате ябълков мус от буркан или да го приготвите като сложите плодовете с 2-3 с.л. вода в тенджера. Докато омекнат. След което се пасират. Смесват се със стафиди и мед на вкус. В чаши поставяте от муса, допълвате с ацидофилно мляко и щипка канела за аромат.

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser