Преминете към основното съдържание

Защо да имате най-добър приятел е полезно за здравето ви

Мнението на науката за ползите от приятелството

КАКВО РАЗБИРА НАУКАТА ПОД ДУМАТА "ПРИЯТЕЛ"?

В различни социологически изследвания тази дума означава различни неща. Приятелят може да бъде колега, с когото обядвате, приятел, с когото е забавно да ходите на партита, или човек, с когото сте били близки в студентските си години или сте седели на един чин в училище. В последното изследователско проучване на приятелството, публикувано в Child Development, изследователите са доказали ползите от близкото приятелство през юношеството.

КАКВО КАЗВАТ УЧЕНИТЕ ЗА ПОЛЗИТЕ ОТ ПРИЯТЕЛСТВОТО?

Приятелството през юношеството влияе върху психичното здраве на човек в бъдеще. В проучването участвали 169 души от различни националности и с различни нива на доходи. Учените интервюирали субектите във времето, когато били на 15, 16 и 25 години. Младите хора, които са имали близък приятел на 15 и 16 години, са показали по-ниско ниво на тревожност и по-ниска склонност към депресия на 25 години, отколкото тези, които са нямали такъв приятел. „Не бяхме изненадани, че приятелството в юношеството е важно. Изненадахме се как то оформя състоянието на човешката психика в бъдеще “, коментира Рейчъл Нар, автор на изследването.

ЕДИН СТАР ИЛИ СТО НОВИ ВЪВ FACEBOOK?

В съвременните реалности подрастващите имат тенденция да гонят популярност, а не комуникация. Хиляди последователи във Facebook и Instagram могат да заменят един истински приятел - и това не е добре. Психологът Тим Касър се зае с изследването на тази тема и доказа, че хората, които се стремят да трупат „приятелства”, по-късно се чувстват по-малко щастливи от тези, които имат един, но много близък приятел.

ПРИЯТЕЛСТВО СРЕЩУ ХРОНИЧНИ БОЛЕСТИ?

Професорът по психология в Мичиганския университет Бил Чопик успя да докаже връзката между приятелските отношения и протичането на хроничните заболявания. В проучване с 280 000 души стана ясно, че в зряла възраст хроничните заболявания са леки, ако имате добър приятел. И тук отново е важно качеството на общуване: повърхностните приятели, при среща с които не смеете да се разплачете, да се похвалите или да избухнете в смях, не се вземат предвид.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser