Преминете към основното съдържание

Защо е по-полезно да ядем картофите студени

Картофите са полезни за здравето и фигурата ни.

Привържениците на здравословния начин на живот и почитателите на диетите развиха упорита неприязън към този зеленчук, но напразно. Ще ви разкажем какви са ползите картофите и как да ги ядете, за да не качвате излишни килограми.

С какво са полезни картофите

Картофите са чудесен източник на витамини. Богати са на витамини B2, B3, B6, B9 и C, което е особено важно за укрепването на имунната система. Освен това картофите са с високо съдържание на антиоксиданти, които предпазват клетките, предотвратяват увреждането от свободните радикали и забавят процеса на стареене. Друго важно предимство на картофите е високото им съдържание на калий. Недостигът на този минерал в организма води до много неприятни последици, тъй като калият е отговорен и за правилното функциониране на мускулите, необходим е за клетъчния метаболизъм и нормалното функциониране на нервната и сърдечно-съдовата системи. Освен калий, картофите съдържат калций, магнезий, цинк, желязо и манган.

Защо е по-добре да ядем картофите студени

Картофите съдържат така нареченото "стабилно" нишесте, което окончателно придобива своята "стабилност" след пълно охлаждане. Най-просто казано, по време на термична обработка (готвене или печене), съдържащото се в картофите нишесте променя структурата си. След пълно охлаждане нишестето става "стабилно", т.е. придобива способността да достига до дебелото черво, без да се разтвори напълно в стомашния сок.

Устойчивото нишесте действа като пребиотик - захранва полезните бактерии в чревния микробиом, осигурявайки им благоприятна среда за съществуване. Резултатът е контрол на кръвната захар, изчистване на кожата, контрол на глада и драстично намаляване на риска от преяждане.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser