Преминете към основното съдържание

Има ли значение какво правите веднага след секс?

Прегръщате се, вечеряте или заспивате?

Какво правите веднага след любовен акт? Някои партньори обожават да останат прегърнати още дълго време, други се обръщат настрана и заспиват, трети стават, за да хапнат нещо или да си сипят питие, а четвърти просто си отиват по домовете. Има ли това някакво значение за двойките в дълга връзка? Според учените – има!

Наскоро в американското издание „Архиви на сексуалното поведение” е публикувано проучване с участието на няколко стотин човека, според което колкото по-дълго останат прегърнати партньорите след секс, или пък изразяват по друг начин физическа близост, толкова по-стабилни са отношенията им.

На участниците в проучването са зададени въпроси колко време отделят на периода след секса, на прелюдията и на самата интимна близост и доколко са удовлетворени от отношенията с партньора си. Оказало се, че колкото повече време партньорите отделят за ласки след акта, толкова по-доволни са те от съвместния си живот.

Във второ проучване изследващите наблюдавали 101 двойки (94% от които били хетеросексуални) в течение на три месеца. През първите три седмици участниците ежедневно преминавали през анкети, касаещи сексуалния им живот, като част от въпросите били същите като в първото проучване. Три месеца по-късно на участниците било предложено да отговорят още един път на въпроси за удовлетворението от отношенията.

Оказало се, че в дните, в които партньорите отделяли повече време на „послесловието”, те са се чувствали по-удовлетворени от секса и от партньора си.

Резултатите не зависели от пола на респондентите.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser