Преминете към основното съдържание

Защо есента, а не пролетта е най-доброто време за любов

На жаргона на психолозите най-дъждовното, но и пълно с цветове време на годината, се нарича „сезон на привързаността“. Какво се крие зад силното желание да си намерите втората половинка в момента? И кой е най-добрият начин да го направите?

Според психолозите именно есента е сезонът, в който е най-вероятно да си намерите постоянен партньор. Обяснението е просто. Всяка година, когато температурите спаднат, дори и най-заклетите ергени се отказват от свободата си и търсят връзка – за по-сериозни отношения или просто за страхотен секс, за да направят студените месеци по-поносими.

Точно като листата на дърветата, химията на тялото ни се променя през есента, помагайки да намерим любовта. Има няколко научни причини за това.

Друг добър фактор за запознанства, колкото и да е странно, е свързан с нашите вкусови рецептори. Пикантните подправки, които започват да се използват широко във всички есенни ястия, повишават либидото. В допълнение, друго проучване показа, че мъжете и жените имат по-високи нива на тестостерон през дъждовния сезон, което увеличава сексуалното желание и при двата пола. Сезонните аромати, особено ванилия, могат също да стимулират това желание.

Но защо избираме моногамията пред непринудения секс? Натуропатичният лекар д-р Дженифър Стаг вярва, че желанието да се намери надежден и уникален партньор през есента се дължи на промени в ДНК. Стаг обяснява, че има приблизително 5000 различни гена, които изглежда се влияят от сезоните и е вероятно да "мутират" поради промени в температурата и светлината. Научните изследвания също така показват сезонни промени в ДНК, които влияят върху начина, по който се произвеждат хормони, като по този начин променят сексуалното ни желание и поведение.

Според експерти, приложенията за запознанства помагат в борбата с прокрастинацията (отлагане във времето), което, честно казано, буквално ни обездвижва през есента и се отразява върху любовните връзки (дори ако наистина искаме), като увеличават вероятността да срещнем заинтересован обект. И в този случай няма нищо срамно да опитате, да речем, полигамен формат на отношенията.

Друг аргумент: по-ниските температури подхранват нашето физиологично желание да намерим топлина в обятията на друг човек. Буквално ставаме „пристрастени“ към докосване. Това не е клиничен случай, но започваме да жадуваме за привързаност, отчасти благодарение на „гушкащия хормон“ окситоцин. Колкото по-романтични срещи и секс в живота ви, толкова повече окситоцин се произвежда. За да бъдете в добро настроение по-често през есента, трябва да сте много активни сексуално, което създава така наречения „инертен цикъл“.

И това означава, че ако започнете да търсите половинката си, например преди падането на сланите (тогава пада и либидото!) , няма да останете разочаровани.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser