Преминете към основното съдържание

Защо името на новия крал се смята за "прокълнато"?

Принц Чарлз вече е крал Чарлз III. Но според историята на британската монархия, това име на трона носи лош късмет на своите собственици ... Вярваме, че новият крал ще успее да промени тази злощастна традиция.

Внезапната смърт на кралица Елизабет II беше шок както за нейното семейство, така и за цялата британска нация. Принц Чарлз стана наследник на великата си майка и след време на официална церемония по коронация ще стане Чарлз III.

Той сам избра това име, очевидно много преди смъртта на майка си и след като го е обсъдил с нея. За тези, които са добре запознати с историята на британската монархия (и то не само от сериала "Короната") обаче, това решение предизвиква недоумение - смята се, че това име носи лош късмет на британския трон. В кралските кръгове "прокълнатите имена" са нещо, което много от суеверните управляващи династии се стремят да избегнат на всяка цена.

Малко отклонение в историята

Крал Чарлз I е роден в Шотландия на 19 ноември 1600 г. и е изключително непопулярен сред своите поданици и благородниците. По време на неговото управление Англия претърпява голямо поражение в Гражданската война от 1645 г. от парламентаристите (пуританите), водени от Оливър Кромуел.

Когато се извършва държавният преврат, Чарлз I е задържан и няколко дни по-късно е екзекутиран чрез обезглавяване в Лондон на 30 януари 1649 г. На сутринта на екзекуцията си той носи две ризи, за да се предпази поне малко от студа и треперенето му да не бъде прието за страх.

Най-големият син на крал Чарлз I, също Чарлз, живее в изгнание няколко години (първо във Франция, а след това в Холандия). Той е поканен да се върне в Англия, за да възстанови монархията след разпускането на парламента и опасенията, че страната ще изпадне в анархия. Обявен е за крал Чарлз II на 29 май 1660 г. и управлява страната в продължение на 25 години. И отново съдбата му е трагична. По време на управлението на Чарлз II се случват Голямата чума от 1665 г., Големият пожар в Лондон и други многобройни проблеми на страната. Той не е обезглавен, като баща си, но умира на 54 години от апоплексия.

Въпреки това той влиза в историята на Англия под прякора "Весел", което не се вписва съвсем в епитета за трагична съдба. Пие много и не подбира жените, с които има връзки. Много от любовниците му са ужасни интригантки, а една се оказва френска шпионка.

Не е имал законни деца със съпругата си Катрин, но поне 16 извънбрачни деца са родени от различни жени! Поради тази причина той остава без пряк наследник, което води до наследяването на трона през 1685 г. от по-малкия му брат Яков.

Според правилата на британската монархия по време на коронацията престолонаследникът може да избере някое от многото имена, дадени му при раждането. В случая с принц Чарлз имаше четири варианта: Чарлз Филип Артър Джордж.

Най-големият син на Елизабет II все пак реши да предизвика съдбата и избра първото име, с което вече е известен по целия свят. Може би за да се избегне объркване.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser