Преминете към основното съдържание

Защо мъжете и жените не се чуват едни други

Разликата в ролите на двата пола се проявява в различни области на живота доста по-често, отколкото си мислим. Изяснявайки отношенията си, той и тя могат да говорят на един език, но да изкривяват тълкуването на казаното. В резултат на това те не се разбират. Или просто не се чуват?

Всички пътища водят към детството

Разликата в стиловете на общуване се дължи на особеностите на възпитанието на момчетата и момичетата в различни „словесни светове“. Според преобладаващите социални стереотипи, едно момиче трябва да бъде идеалът за красота и скромност. Всеки поне веднъж е чувал прословутото „добрите момичета не се държат така“. Възпитанието в духа на скромност, ненатрапчивост, емоционалност, състрадание и помощ към другите се превръща в основен лайтмотив за родителите на малките принцеси.

От малки на момчетата се насажда стереотипният образ на „истински мъж“, който естествено се характеризира с инициативност, предприемчивост, активност, амбиция и агресивност. Оттук произлизат обичайните фрази като „истинският мъж не постъпва така“, защото той трябва да бъде човекът, който „осигурява храната и защитава“. Ето защо игрите на момчетата се отличават с ясна йерархия, търсене на позиция в нея и стремеж към лидерство, докато при момичетата преобладава йерархията на приятелството, за сметка на преследването на власт и постижения.

Светът през очите на мъжете и жените е различен. Индивидуалист по природа, мъжът възприема живота като конкурентна борба за своето „място под слънцето“. В света на жената животът е общност, в която хората се стремят да се намерят и да си дадат взаимна помощ и подкрепа, да постигнат съгласие, с цел поддържане на тесни връзки и избягване на самотата. Тези характеристики се отразяват и в комуникацията

Цел

Мъжът вярва, че комуникацията трябва да има ясна цел. Зад всеки разговор стои проблем, който трябва да бъде решен, или задача, която трябва да бъде изпълнена. Комуникацията се използва, за да може проблемът да бъде решен из основи.

Жената се ръководи по-скоро от самия процес. Тя използва разговора, за да намери „добър слушател“, който може да й помогне да подреди мислите и чувствата си.

Стил

Женският стил на общуване се различава от мъжкия по „мекотата“. В общуването жената често използва въпросителни изречения и думи на несигурност, например „знаете ли, нещо подобно, вероятно“, така че лесно може да се откаже мнението си и да избегне конфликтна ситуация, ако се налага. Цветът на женската реч се подчертава от паралингвистични изрази като „ъ-ъ-ъ, аха“. Характерно за мъжа е да се ръководи от лидерския принцип „ако не можете да ги промениш – поведи ги”: той не поставя под съмнение желанията си, а изразява мислите си директно и недвусмислено.

Прави впечатление, че жената често говори в първо лице и използва минало време. Мъжът предпочита да говори в трето лице и да използва сегашно и бъдеще време в разказите си.

Експресивност

Жената по природа е по-емоционална, докато мъжът има тенденция да потиска изразяването на емоциите си, което го прави по-неразгадаем. Арсеналът на жената съдържа по-широк спектър от положителни емоции, което й позволява да се усмихва, дори когато е недоволна и раздразнена. За мъжа е по-лесно е да държи емоциите си под контрол и в бизнес ситуации да е с непроницаемо изражение. Жената звучи по-емоционално, тъй като използва около пет тона в при говор и гласът й се повишава при стрес. Мъжът използва само три тона и дълбокият му глас звучи по-уверено. Липсата на широк музикален диапазон обаче често прави мъжката реч еднообразна.

Теми

Темите на разговор между представителите на противоположните полове също се различават значително. В разговорите си мъжът често се опитва да обсъди задачите, пред които е изправен, и се стреми да получи информация. Той говори за спорт, финанси, бизнес. Жената се интересува повече от отношенията между хората, здравето, фигурата. За нея е по-важно да споделя информация с приятелите си, да получава помощ или да предоставя подкрепа.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser