Преминете към основното съдържание

Защо не е модерно да ядете авокадо?

Британските ресторанти вече премахват ястията от авокадо от менютата си

Авокадото е най-популярният плод сред милениалите, фуд блогъри, вегани и диетолози. Хранително, вкусно и перфектно в комбинация с яйца, които всички любители на фитнеса обичат. Смята се, че най-здравословната закуска е тост с авокадо и яйца. Въпреки това, докато някои не могат да си представят живота без зелените плодове, модерните британски ресторанти започнаха да го премахват от менютата си. Защо?

Истината е, че поради огромното търсене на този плод, горите в Централна и Южна Америка започнаха да се изсичат и да се засаждат с авокадо. Но проблемът е, че основното изискване за растежа на тези дървета е добрият дренаж. Авокадото консумира голямо количество вода, но само от горните слоеве на почвата и не може да устои на прекомерна влага в дълбоките слоеве, така че земята се дренирана изкуствено, за да не изгният корените. Освен това дървото не трябва да расте твърде високо, в противен случай разклоняването му спира и то дава по-малко плод. За да не растат дърветата по-високи от 4-5 метра, те се третират със силни химикали.

И още нещо: транспортирането на авокадото до Европа отнема много време и много дърво за опаковане на продукта.

Според The Independent, популярен фермерски ресторант в Грейт Мисенден, Великобритания, е публикувал следната реклама на уебсайта си: „Вече няма да продаваме ястия от авокадо. И това не е шега ". Собствениците на заведението казват, че поради изменението на климата е нелогично да се транспортира авокадо по въздух от хиляди километра, при положение, че можете да готвите с местни продукти. „Манията на западния свят по този плод доведе до безпрецедентно голямо търсене и повиши цените до такава степен, че мексиканските наркокартели започнаха да контролират износа на авокадо“, заявяват те в своя Instagram. „Горите в Южна Америка започнаха да се изсичат. Подобен мащаб на обработка води до парников ефект на планетата и дехидратацията на почвата. "

По-рано друг ресторант в Бристол също обяви, че постепенно премахва авокадото: „Ние обичаме авокадо, но етичните проблеми винаги са били по-важни за нас“, казва съсобственикът на заведението Адам Уайт. „Хората просто грешат. "

Между другото, още през 2016 г. Грийнпийс Мексико предупреди за опасностите, породени от нарастващото търсене на авокадо.

„В допълнение към обезлесяването и изсушаването на почвата, има и други фактори, които влияят отрицателно върху околната среда и живота на жителите на региона - широкото използване на селскостопански химикали и пластмаси, необходими за опаковане и транспортиране на плодовете“, казва екологичната организация.

Изглежда, че скоро вече няма да е тренди да ядем авокадо. В крайна сметка опазването на природата и екологията е основната и вероятно най-полезна тенденция за човечеството на нашето време.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser