Преминете към основното съдържание

Защо не е полезно да се спи много

Повече не означава по-добро.

Всички знаят, че липсата на сън е вредна за много аспекти от живота ни, включително нанася сериозна вреда на здравето. Прекаленото спане обаче е изпълнено с толкова много негативни последици, колкото хроничната липса на сън. Не напразно количеството сън, определено от специалисти, има както долна, така и горна граница - 7-8 часа. Както по-краткият, така и по-дългият сън представляват една и съща заплаха за тялото.

Излишният сън, като липсата на сън, може да доведе до наддаване на тегло. Отклонението от нормалния режим на сън (плюс или минус - няма значение) провокира промени в хода на клетъчния метаболизъм и хормоналните нива. Хормонът на глада грелин започва да се произвежда с тройна скорост, което значително увеличава риска от преяждане. И все пак, не забравяйте, че красивото тяло е комплексен подход към вашето здраве и здравословният сън в него е също толкова важен, колкото храненето и упражненията.

Освен това излишният сън може да причини силно главоболие, особено при хора със склонност към мигрена. Допълнителните часове, прекарани в леглото, влияят на производството на невротрансмитери и на кръвното налягане. В резултат на това се появяват не само главоболие, но и концентрацията рязко намалява и паметта се влошава. Хроничният излишен сън може дори да доведе до развитие на болестта на Алцхаймер и диабет.

Колкото и да е странно, но дългият сън също няма да ви осигури и повече енергия. Напротив, след като спите 9 или повече часа, със сигурност ще се чувствате уморени през деня и кафето няма да ви помогне. Прекомерният сън нарушава кръвоснабдяването на мозъка, който не получава достатъчно кислород. Резултатът е невъзможност за концентрация и постоянна умора.

Но какво да правите, ако не успявате да се наспите за 7-8 часа? Подходете отговорно към рутинния си режим на сън. Изберете внимателно храните за вечеря - някои от тях могат да попречат на съня ви. Приберете телефона си поне час преди лягане, не пийте кафе следобед и спете в проветлено помещение. Това не само ще ви помогне да заспите по-бързо, но и сънят ще е по-ефективен. Добре е да се събуждате по едно и също време - дори през почивните дни.

Ще ви отнеме буквално седмица, за да свикнете с този режим, а резултатът – добро настроение и висока работоспособност - няма да закъснее.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser