Преминете към основното съдържание

Защо, за да сме щастливи, не трябва да правим нищо през уикенда?

Правилната нагласа за безгрижен уикенд

Преди пандемията всеки ден с нетърпение очаквахме уикенда, за да се насладим на общуването с приятели, да се отдадем на хобитата си, да се отправим на дълга разходка, да поспортуваме, да си организираме весело събиране вечер, да идем на шопинг, да изчистим, да се срещнем с роднини… И наричахме всичко това почивка. В книгата си „Week-end paresseux, week-end heureux” („Мързеливи, щастливи почивни дни”) канадската писателка Катрина Онстад казва къде бъркаме. Според нея, ако искаме да възстановим силите си и реалния контакт със собствените си желания, потребности и чувства, трябва да посветим двата неработни дни на пълно и безусловно безделие.

В книгата си Катрина споделя опита на различни хора, компании и дори на цели нации, които много ревностно пазят свободното си време от работа, задължения, приключения и най-главното – от цели и постижения. Както пише Онстад, „тайната на щастливия живот е в това да си отвоювате 48 часа, които да превърнете във вашето време за мързелуване.”

Как прекарвате почивните си дни

Едно време принципът да се работи по-малко и повече да се наслаждаваш на живота се е смятал за добродетел, но в наши дни той е почти напълно забравен заради суетата да се показваме дейни 24/7. Просто ни е нужно непрекъснато да сме заети с нещо, без значение с какво, само да не спираме. Уикендът – това е двудневна възможност да разнообразим бита си (и да напудрим инстаграм), посещавайки брънчове в рейтингови ресторанти, купувайки билети за популярни мероприятия, включвайки се в тренингите на най-популярния пилатес-гуру, чистейки до полуда.

„Няма нужда от експерименти и научни изследвания, за да стане ясно, че животът по план и с дедлайн не носи никаква полза - пише Онстад. – Заради недостигът на време за презареждане на вътрешните батерии страда всеки аспект от живота ни: влошено здраве, разпадащи се връзки, ниска производителност.” Освен това повечето работещи хора просто не умеят да си поставят граници. Признайте си, колко пъти ви се е налагало в събота вечер да отговаряте на служебни мейли, а в неделя следобед да дописвате отчети, които трябва да са на бюрото на шефа в понеделник сутрин.

За какво е нужен уикендът всъщност

Тези 48 часа са необходими на тялото и разума, за да излязат от състояние на стрес и да се заредят със свежа енергия. Ето защо трябва да се отървете от умственото натоварване и да престанете да планирате и предвиждате всичко.

Препоръките на Катрина Онстад едва ли учудват някого в наши дни. Борбата със стреса и вътрешния бърнаут отдавна набира скорост и дори вече използва нови формати от рода на slow life и JOMO (joy of missing out - радост от изпуснатото, достъпна за онези, които са решили да си отдъхнат от интернет и социалните мрежи), наред с работещи от векове концепции, като датската хюга, например. Някои изтъкнати експерти препоръчват да се съкрати работната седмица на три дни, за да останат два дни за семейни дела, а уикендът да е изцяло за почивка.

Техническата полза от мързела е в това, че нищонеправенето по естествен път ни води до скука, която на свой ред насочва съзнанието към търсене на нови идеи, активирайки творческата енергия. Това презареждане е необходимо за поддържане на вътрешната хармония, продуктивната самореализация и позитивната нагласа, за да можем да започнем новата седмица заредени с енергия.

Как да се научим да се разтоварваме

Правило номер едно: за да се насладите на уикенда, придържайте се към благотворни обстоятелства. Въпреки че няма една рецепта – всеки си има свои начини на мотивация и, следователно, разтоварване – някои съвети биха били от полза на всички без изключение.

Природа

Общуването с природата ще съхрани за дълго батериите ви в оптимален режим, така че използвайте всяка възможност, за да сте сред целебния източник на енергия. Без значение дали в гората, на морския бряг, край езерото, в градския парк, или просто на двора – разхождайте се или просто се отдайте на съзерцание.

Дигитален детокс

Каквато и стратегия да изберете, ако успеете да се разделите с телефона си поне за ден, ще спасите милион нервни клетки.

Игри

Настолни, подвижни, идиотски, сексуални – игрите не просто ви помагат да разпуснете, но като бонус ви дават и запас от много приятни спомени.

Изкуство

Няма нужда да висите цял ден в някоя художествена галерия – можете да се полюбувате на арт-шедьоври онлайн или да гледате хубав (и не прекалено дълбок) филм.

Уединение

Прочистете съзнанието си, разчистете и пространството около себе си и останете насаме с мислите си – толкова дълго, колкото ви харесва, take your time.

Последователност

Последният и вероятно най-важен момент: придържайте се към концепцията за лентяйството през всеки уикенд, докато не усетите ползата от безделието. А това със сигурност ще стане, само не бързайте!

Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser