Преминете към основното съдържание

Защо жените се влюбват в нарциси?

Тези мъже очароват много ярки и успешни жени. Което не е изненадващо: мъжът-нарцис е брилянтен и остроумен, той е прекрасен ухажор.

Ролята на „огледало“ на това великолепие може да изглежда увлекателна и дори ласкаеща. Но защо жените упорито се вкопчват в тези отношения, дори когато те се превръщат в мъчение?

Италианският психотерапевт Умберто Телфенер адресира книгата си „Омъжена за нарцис. Наръчник за оцеляване за влюбените жени. “ до жените, които имат токсична връзка с деструктивен партньор. Според автора има няколко основни причини, поради които жените подсъзнателно избират да влязат във връзка с нарцис:

1. Майчински инстинкт

Емоционално незрeлият, често колеблив партньор, се превръща за жената в сина, когото никога не е имала или който вече е пораснал. Тя вижда в него изключително, интелигентно и надарено „дете”.

Жената се гордее с партньора-„син“. Хвали го, той осветява живота й с присъствието си и дава усещане за постоянна заетост, тя се чувства необходима и значима. Но в същото време този „син” се оказва истинско разочарование, когато в един момент се установи, че всъщност не е толкова изключителен: той се затваря в себе си, търпи провали, обещава, но не изпълнява. Неговото изключително високо самочувствие често е без покритие.

Като цяло това е „син”, който предизвиква много нежност , но и малко тревога, „син”, на когото е трудно да се разсърдиш и който все още се нуждае от мама да го закриля.

2. Съперничество и грижа за себе си

На много жени им допада ролята на „спасителка”: те се опитват да вдъхнат енергия на мъжете си, да разсеят тъгата им и да им върнат радостта от живота. А нарцисът просто не е в състояние да се откаже от цялото това внимание и възхищение, насочено към него.

Но всъщност тази игра, наречена „аз съм в състояние да ти дам живот“, е насочена не само към мъжа. Това е състезание, което жените водят със себе си и със своите съперници. Предизвикателството за тях е да спечелят битката там, където другите не са успели. Мисията обаче се оказва невъзможна, в резултат на което те също са губещи.

Много често зад опита за спасяване на мъж се крие нуждата жената да спаси сама себе си. Вниманието и грижите, насочени към него, всъщност са индиректен начин да се грижи за себе си, опит да излекува раните си, да възстанови жизнеността си: „Аз се отнасям към него така, както бих искал да се отнасят с мен“.

3. Търсене на „изгубения“ баща.

Значение има и опита на жената с баща й. Най-вероятно в детството обожаваният баща по някаква причина е бил недостъпен за нея, той обещавал много, но всъщност не е могъл да отговори на очакванията (и с голяма вероятност е бил и нарцистичен човек).

И сега, чрез връзка с нарцистичен мъж, жената се опитва да се доближи до идеализираната фигура от миналото. Този път тя се надява не само да възобнови диалога с този скъп и любим човек, но и да доведе отношенията до щастлив край.

Тя отново изживява познатите усещания за напрежение и сложност, защото партньорът й, подобно на баща й, обещава много, но в действителност е дистанциран и взискателен.

4. Рестартиране на доминиращия сценарий

Често връзката с нарцистичния мъж дава възможност на жената да осъзнае своя повтарящ се сценарий на поведение, да го изживее по-интензивно и най-накрая да се опита да се освободи от него.

Човек получава усещането, че този тип мъже инстинктивно, като остър скалпел, докосват най-болните места на жените до себе си - за да могат те най-накрая да се събудят и да видят проблема си от всички страни, определяйки точната диагнозата.

Тези отношения подчертават проблемите, които са важни за цялата семейна история, онези страхове, които се предават от поколение на поколение (страх от предателство, изневяра, самота, отхвърляне). И сега идва времето да разпознаем тези страхове, да ги изживеем и да ги надраснем.

5. Оправдание на собствената ни амбивалентност.

Трудната връзка с нарцис позволява човек да оправдае собствените си противоречиви чувства („искам - не искам“, „харесвам го - но не чак толкова много“, „бих искал да имаме връзка, но пък е добре, че той ме разочарова, защото това означава, че отношенията ни не са завинаги. ")

Във връзка с нарциси влизат онези жени, които се страхуват от обвързване, възприемат стабилността в отношенията като ограничение, усещайки нещо подобно на клаустрофобия. Това е техният защитен механизъм.

Например, една жена избира мъж, който постоянно й изневерява, защото самата тя има склонност към изневяра, но не е готова да го признае. Забежките на партньора й сякаш я предпазват от собствения й копнеж за измяна.

6. Партньорът изразява нещо дълбоко и скрито.

В съвременната култура жените често избират непряк, косвен начин на изразяване. Те несъзнателно делегират на човек способността си да се показват пред света, да декларират определена позиция. Те се крият зад привидно силния си и влиятелен спътник, за да демонстрират важни аспекти на своето „Аз“ - необичайни идеи, силни емоции, противоречиви преценки, смели действия - които иначе биха останали скрити.

Добрата новина е, че жените, които осъзнават, че връзката им е проблемна, имат избор – да продължат да страдат или да тръгнат по пътя на личностното израстване, което неизбежно ще доведе до среща със скрити до този момент аспекти от тяхната личност.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser