Преминете към основното съдържание

Защо жените трябва да спят повече от мъжете?

Вече има научно доказателство, че трябва да си лягате по-рано.

Признайте си честно колко пъти партньорът ви ви е обвинявал, че сте заспали „на най-интересното място“ на филма. Разкайваме се, но това е положението – ние редовно проспиваме вечерния филм. Най-простото обяснение е, че сме свършили куп работа през деня и едва се държим на краката си! Но учените откриха няколко други обяснения за нашата сънливост и посъветваха всички дами да спят повечко.

ПРИЧИНА №1: МОЗЪКЪТ НА ЖЕНИТЕ Е ПО-СЛОЖЕН

Според резултати от изследванията на британски учени от Центъра за изследване на съня в университета Лафборо, структурата на невронните връзки в мозъка на жената е по-сложна от тази на мъжа. Поради тази причина ние сме естествено склонни към мултитаскинг (да вършим няколко неща наведнъж) и сме много по-гъвкави при вземането на решения. Всичко това обаче води до колосален разход на енергия, а часовете сън, които са необходими за възстановяване на силите, са несъизмерими с тези, нужни на мъжете. Това не означава, че представителите на силния пол са по-мързеливи. Просто жените се нуждаят от поне 20 минути повече, за да се „рестартират“.

ПРИЧИНА №2: ЖЕНИТЕ СТРАДАТ ПО-ТЕЖКО ОТ ЛИПСАТА НА СЪН

Друг научен извод на психиатрите от Лафборо: жените по-трудно понасят некачествения сън от мъжете - стават ужасно раздразнителни, мрачни и депресивни. Заедно с по-възприемчивата нервна система, това води до нови нарушения на съня! Омагьосаният кръг е затворен. Друга негативна последица - качеството на съня може да повлияе на съсирването на кръвта и в резултат на това да доведе до запушване на кръвоносните съдове. Мъжките кръвоносна и нервна системи са по-устойчиви в това отношение и не реагират толкова чувствително на липсата на сън.

ПРИЧИНА №3: НОЩНИЯТ СЪН ВЛИЯ НА ИНТЕЛЕКТА

Още един международен експеримент. Учени от Института Макс Планк в Мюнхен анализираха моделите на сън на 160 възрастни, за да разберат как той влияе на интелекта. Фокусът на изследването е върху така нареченото „сънно вретено“ – период на мозъчна активност в бавната фаза на съня, който не е придружен от сънища. Оказва се, че колкото по-голямо и по-дълго е "вретеното", толкова по-високо е IQ-то... при жените! Такъв модел обаче не е открит при мъжете. С други думи: за да мислите добре и бързо, трябва да спите достатъчно и качествено.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser