Преминете към основното съдържание

Защо 70-те се завърнаха в модата?

Наречени „вечни“, тези години под една или друга форма винаги са тенденция!
© Thinkstock

Сложният водовъртеж на модата се оказва, че не е толкова сложен. Анализирайки всяка нова тенденция и причислявайки я към определено десетилетие, забелязваме детайлите, които остават знакови за всички времена. Такива са пищните поли и вталените къси сака в модата на 50-те, подплънките и голата талия в модата на 80-те. Но има някои детайли характерни за определена декада в модата, се връщат винаги през определен период от време на подиума и на улiцата. Именно с тяхна помощ идентифицираме принадлежността на тенденцията към времето.

Тази година 70-те властват в модата. Те са лайтмотивът на настъпващото лято. Основната заслуга на 70-те е, че те дават възможност за избор на потребителите. Именно в тези години модата се превърна в начин на себеизразяване.

Да изглеждаш „прилично“ през 70-те е означавало да си облечена в рокля или в тренчкот със закопчана до горе яка, или в подходящ костюм в офиса. Всяка друга дреха е била свидетелство за недоразвит или липса на вкус. Изведнъж формата на силуета или наличието на ревери престава да бъде от решаващо значение и в модата навлиза мини полата и разкроените дънки – почти модна революция.

© ImaxTree, Anna Sui SS15

Новаторството на 70-те не се ограничава само със свободата на силуета – рамо до рамо започват да съществуват в хармония няколко модни стила. В един гардероб спокойно са можели да съжителстват вече милитъри и бохо стил, етно елементи и аристократична естетика. Именно същото наблюдаваме и днес: паралелно съществуват много тенденции (понякога в продължение на няколко модни сезона). Това дава възможност на всеки от нас да избира как да се изрази чрез външния си вид. 70-те дават разнообразие от детайли като широкопола шапка, обувки с платформи, принт на цветя, знакови ресни по дрехите и аксесоaрите, обемни очила

Популярният днес подход в модата mix&match също е родом от 70-те: тогава именно комбинирането между дизайнерски и винтидж дрехи се е превърнало в характерен почерк за модните познавачи. Модата на подобен микс е въведена от последователите на хипи културата, които са изградили свой собствен отличителен стил, опирайки се на романтичната история в комбинация с етно заемки.

Друг интересен факт е, че през 70-те се заражда понятието „базов“ гардероб. И до днес този гардероб има доста характерни черти на 70-те. Например костюмът с панталон, без който не си представяме гаредроба на нито една жена. Както и преди 40 години, днес също не си представяме гардероба без тениска, без еластична блуза по тялото, без V-образното деколте или блуза с панделка на яката. Какво да кажем за рокля с дължина до средата на коляното или миниполата, белия цвят и сукманите.

Виждаме всички тези препратки в колекциите на Valentino, Gucci, Prada, Anna Sui, Alberta Ferretti, Etro...

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser