Преминете към основното съдържание

Защо е полезна динята?

Вижте основните й качества + 2 рецепти
© iStock

В горещото време динята е по-желана от водата дори. Малко хора знаят, че динята е дори необходима на организма, заради редицата си полезни качества.

Динята е полезна за сърцето

Високото съдържание на витамин С в динята помага за намаляването на риска от образуване на склеротични плаки, като подобрява еластичността на кръвоносните съдове. Ето как динята се превръща в основен източник на здраве за сърдечно-съдовата система през лятото.

Динята е враг на раковите клетки

Съдържанието на ликопин в динята я прави особено полезна – той е силен антиоксидант и прдпазва от образуване на ракови клетки. Лекарите препоръчват да комбинирате диня със студен зелен чай – така антиоксидатните умножават действието си в организма и засилват профилактичните си свойства.

Динята е полезен източник на витамин В1

Този витамин отговаря за работата на нервната система и недостигът му в организма, известен като тиаминова недостатъчност, може да предизвика сериозни нарушения, част от които са загуба на паметта и виене на свят.

Високото съдържание на витамин В1 в динята я прави много подходяща за поддържане на нормална работа на нервната система през лятото, особено в горещите летни дни, когато организмът се уморява повече. Освен това тиаминовата недостатъчност може да подтикне към злоупотреба с алкохол, ето защо не изключвайте закуска с диня след тежка вечер.

Динята дава енергия

Както е известно 92% от динята се състои от вода, но съдържа и крайно полезните за организма магнезий и калий. Ето защо много фитнес инструктори препоръчват след тежка тренировка да изпивате фреш от диня. Така ще възстановите загубените запаси от магнезий по време на тренировката, които се губят по време на изпотяването.

За да разнообразите начина на приемане на динята, предлагаме ви две рецепти.

 

САЛАТА С ДИНЯ И КРАСТАВИЦИ

© iStock

Краставица – 1 бр. / диня – 1 бр. / три стръка свежа мента / сирене фета – 100 гр. / зехтин – 2 супени лъжици / балсамов оцет – 2 супени лъжици / сол и пипер на вкус

Приготвяне

Почистете динята от семките и я нарежете на малки парченца. Нарежете и краставицата, като предварително я обелите. Добавете към нарязаните на кубчета зеленчук и плод и сиренето фета. Добавете зехтин и оцет. Нарежете ситно ментата, а по желание може да я накъсате или оставите на цели листа. Овкусете със сол и пипер.

 

СОК ОТ ДИНЯ С ЛИМОНЧЕЛО

© iStock

Почистена от семките и нарязана на малки парченца диня – 1 бр. / лимончело (може да замените с друг безалкохолен сироп) – ½ чаша / лимонов сок – 60 мл. / газирана вода – 1 чаша / резени лимон за украса

Приготвяне

Сложете парчетата диня в блендера и изсипете върху тях лимончелото и лимоновия сок. Разбийте до гладка консистенция. Изсипете в друг съд и оставете в хладилника да се охлади за около 30 минути. Преди да поднесете, добавете газирана вода,разбъркайте и украсете с лимонови резени.

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser