Преминете към основното съдържание

Защо е толкова важно да имаме жълт акцент в интериора?

Особено през есента, когато слънчевите нюанси стимулират и ума, и тялото, и емоциите ни
Не само камините, но и акцентите в жълто са важни за уюта вкъщи през студените месеци
Не само камините, но и акцентите в жълто са важни за уюта вкъщи през студените месеци © iStock

Още Гьоте е казал, че цветовете влияят на настроенията. Психолозите отдавна са го доказали.

До голяма степен интериорните дизайнери се съобразяват не само с модата, но и с психологията на цветовете. Затова в есенните колекции ще откриете най-голямо разнообразие от аксесоари в жълто.

Защо е толкова важно слънчевият цвят да присъства като акцент в интериора наесен? Много е просто: това е сезонът, в който с намаляването на деня се увеличават случаите на депресия, а най-добрият начин да се противодейства е подсъзнателно – с предмети, които асоциативно носят позитивни емоции. Такива са интериорните акценти в слънчеви цветове и особено в жълто.

Този цвят е оптимистичен и жизнерадостен, внася спокойствие и в същото време стимулира интелекта.

Внимание! Използвайте жълтото само като акцент – широкото приложение на ярките нюанси може да доведе до раздразнителност!

И интериорните дизайнери, и психолозите са единодушни, че ярките нюанси на жълто са добро решение само като акцент – възглавнички, одеало, часовник, кресло, малък диван, детайл от мебел... Ако искате цяла стена в жълто, изберете по-мек и пастелен вариант.

© iStock

Жълтите акценти особено добре се открояват в интериор, базиран на монохромни цветове и особено на сиво.

© iStock

Ярко жълтият цвят се препоръчва за концентрация. Доказано е, че стимулира мозъчните рецептори и повишава интуицията. Затова освен вкъщи, направете си акцент в жълто и за работното място. Ако нямате жълта стена в офиса, на бюрото си сложете моливник или ваза в жълто. Чаша за кафе в слънчевия цвят ще ви отрази добре сутрин, докато включвате компютъра си.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser