Преминете към основното съдържание

Защо е вредно да си правим планове за почивните дни?

Или как очакванията за уикенда могат да го провалят
© iStock

Да си правите планове за уикенда е като да четете спойлери за финала на "Игра на тронове" - крайният резултат е, че интригата изчезва безвъзвратно. Така почивните дни се превръща в нещо планирано, което просто трябва да се направи. Казано с други думи, абстрактните идеи винаги са по-привлекателни от конкретните отметки в календара.

Защо плановете ни дразнят?

За всичко има обяснение. В статия, публикувана в Journal of Marketing Resesarch, екип, съставен от психолози и маркетинг специалисти, потвърждава, че колкото по-строго са планирани събитията, толкова по-малко удоволствие ги съпътства, дори и плановете да изглеждат приятни във всяко едно отношение. 

За да стигнат до този извод, участниците в изследването били въвлечени в различни експерименти като да се срещнат за по кафе с приятел. Половината от респондентите го планирали предварително - определили часа и точното заведение, отблеязали го и в календара си. Другата половина пък се разбрали за спонтанна среща през уикенда. Резултатът бил, че планираната сеща се свързвала по-скоро с някаква обвързаност, а не с удоволствие, за разлика от импровозираната такава. 


ТРИ РАЗЛИЧНИ МАРШРУТА ЗА УИКЕНДА НАБЛИЗО


В друг експеримент участниците трябвало да изкарат един ден на плажа, развличайки се с различни дейности като каране на водно колело или разходка с гид. На половината от участниците било предложено да пробват и двете развлечения до обедния пикник. Другата половина пък трябвало да си запишат конкретен час за всяка актовост, но така че да успеят за пикника. Първата група с радост опитала всичко, за което й стигнало времето, а ентусизмът на втората група бил на много ниско ниво - явно стриктният план намалил желанието им за участие в развлеченята. Или както заключили учените - дори и най-приятните планове започват да изглеждат като работа, когато те са излишно подредени и структурирани.  

И все пак - как да планирате, ако не можете без това?

© iStock

Плановете за уикенда противоречат на това, с което ние го асоциираме, а именно почивка и свобода. Времето минава по друг начин и има друг емоционален заряд, когато това, което се случва, подлежи на контрол и график

Между другото, ако планирането за вас е синоним за щастие и незименна част от живота, не е нужно да се отказвате от навиците си. Просто бъдете по-гъвкави - това е идеалният компромис за всички, които обичат графиците. Така ще се чувствате по-спокойни и вероятността да бъдете удовлетворени от почивните дни е по-голяма.

Например, ако сте планирали шопинг с прияптелка, не се разбирайте за конкретен час, а за приблизително време - например между 3 и 5 часа. Премахването на излишните граници не само усилва удоволствието от събитието, но и внася в подредения ви живот елемент на възбуждаща спонтанност. 

Ако границата между "какво да правя през уиканда" и "как да успея да свърша всичко това през уикенда" за вас е тънка, то избирайте среднен вариант между плътното разписание и безделието, за да не превърнете почивните дни в слалом с препятствия. Позволете си да дишате спокойно, подсилете имунитета си срещу бърнаут. Защото никой не е казал, че безделието е вредно...

Още по етикети

уикенд , почивка , план
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser