Преминете към основното съдържание

Защо есента е най-доброто време да заличим петната по кожата успешно

Хиперпигментацията не е само естетически проблем – това е нарушение в нейната структура и намаляване на защитните й сили, което ускорява стареенето й
© iStock

Красивите спомени от лятото понякога имат не до там красиви последици за кожата. И преди да обвините слънцето или слънцезащитната си козметика за пигментните петна, знайте, че причините може да са много други.

Хиперпигментацията

Образуването на тъмни петна по кожата (слънчеви петна, лунички, мелазма) може да се дължи на много фактори. Най-често за виновник се спрягат UV лъчите – т.е. колкото повече време сте прекарали на слънце, толкова по-голям е рискът от хиперпигментация. Тогава защо при еднакво време на плажа някои жени имат повече тъмни петна от други? Защото има куп други причини. Предразположението към наднормено отлагане на пигмент в кожата може да е резултат от инфекции, хормони, лекарства, акне, болести на ендокринната и нервната система, редица наследствени заболявания...

Сред най-честите причини е и бременността, когато повишеното ниво на естрогените в комбинация със слънчевите лъчи образуват тъмно кафяви петна по лицето и тялото, т.нар. мелазма. Същите могат да се получат и при прием на противозачатъчни. Други често срещани придобити хиперпигментации са при кожни възпаления – в засегнатите участъци се активизират меланоцитите и когато тези части се излагат на слънце, допълнително се засилва производството на меланин, в резултат на което се появяват тъмните петна. В тези случаи ранното лечение е изключително важно, за да не се появят нови инфекции и усложнения, предупреждават дерматолозите.

Интересен факт: погрешно е масовото мнение, че хората с по-тъмен фототип (черна коса, тъмни очи и матова кожа) са по-малко застрашени от пигментни петна, тъй като кожата им е по-устойчива, а светлите хора изгарят по-често на слънцето и затова са в рисковата група. Оказва се, че е точно обратното! По-тъмният фототип е по-предразположен към пигментация от светлия. Друго погрешно схващане е, че придобитият вече слънчев тен прави кожата по-защитена.

© iStock

Противодействието

Хиперпигментацията не е само естетически проблем – това е нарушение в нейната структура и намаляване на защитните й сили, което ускорява стареенето й. Затова колкото по-бързо се вземат мерки за справяне с петната, толкова по-голям е шансът да помогнете на кожата да се възстанови и да увеличите защитните сили на епидермиса й. А само здравият епидермис гарантира красив, сияен и равен тен без петна!

И както при всеки здравословен проблем, първото нещо, което трябва да направите в случай на хиперпигментация, е да откриете причината.

Без дерматолог трудно ще се справите. Когато специалистът установи защо кожата ви реагира на слънцето, образувайки тъмни петна, ще знаете и вярното лечение. Понякога това може да е комбинация от методи – козметика, процедури и медикаментозна терапия, за да се постигне ефект.

Не започвайте лечение сами! Особено през лятото, когато забележите първите признаци на хиперпигментация и едва се удържате да не поведете борбата с тях на мига – това е период, в който кожата се излага на слънце, и е противопоказно да я третирате с избелващи продукти и процедури, тъй като пигментацията вместо да намалее, може да се засили.

Най-подходящият период: идеалното време за заличаване на щетите от лятото е есента. Всъщност, специалистите препоръчват лечение на хипирпигментацията от ноември до март, но колкото по-рано започнете, толкова по-добре, защото с времето пигментните петна стават по-устойчиви и по-трудно се заличават. Затова стартирайте сега, след като сте приключили с морските ваканции, изчакали сте около 2-3 седмици слънчевият тен да избледнее и кожата да започне да функционира нормално (на морето тя обикновено се омазнява) и най-важното – не планирате да прекарвате много време на открито в следващите седмици.

ELLE препоръчва: преди да започнете избелващи терапии, стимулирайте защитните сили на кожата с почистващи, подхранващи и хидратиращи маски за лице!

Методите

Различни видове пилинг, лазерна терапия, IPL процедури, професионални козметични терапии, избелващи продукти... Методите наистина са много, като всеки от тях зависи от степента на увреждане на кожата и причината за появата на тъмните петна.

© iStock

При първа поява на пигментация много добър ефект имат козметичните продукти. През последните години разработките на формули, които ефикасно третират проблема, стават все по-успешни.

За случаите на по-сериозна пигментация дерматолозите най-често препоръчват химически пилинг (слаб, средно дълбок или дълбок). Обикновено от 4 до 6 слаби пилинга са необходими, за да се видят първите резултати. Друга процедура с добър ефект е микродермабразио – със специален уред дерматологът отстранява повърхностния слой кожа и след няколко процедури петната започват да избледняват. В най-тежките случаи на пигментация (обикновено тази, резултат от акне и други кожни възпаления) се препоръчва лазерна терапия.

Високотехнологичен метод: IPL процедурите са сравнително нова, но ефикасна процедура, при която освен лицето, могат да се третират шията, деколтето и ръцете. IPL системата излъчва некохерентна светлина, като дължината на вълната и филтрите се определят спрямо фототипа на кожата. В натоварените с пигмент клетки погълнатата светлина се трансформира в топлинна енергия и води до термалното им разрушаване. Освен това методът намалява разширените съдове и лекува акне. 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser