Преминете към основното съдържание

Защо гъбите са суперхрана?

В салата, на супа или дори сурови – гъбите са суперхрана, както и да ги приготвите. Даваме ви 5 причини да ги включите в менюто си
© iStock

Предпазват имунната система

Гъбите имат свойството да стимулират производството на антивирусни и други протеини, освобождавани от клетките. По този начин те предпазват и "ремонтират" тъканите на организма. Редовната консумация на гъби позволява да се намали рискът от сърдечносъдови заболявания и от някои видове рак (на пикочния мехур, на млечната жлеза). Освен това те се противопоставят на оксидативния стрес и клетъчното остаряване благодарение на голямото количество селен, което съдържат – този олигоелемент въздейства върху свободните радикали, които са врагове на клетките.

За фин силует

Гъби можете да ядете колкото искате – в 100 г има само 25 калории. В същото време богатството им от протеини ги прави силно засищаща храна. Като прибавим високото им съдържание на вода и фибри, става ясно, че са идеална храна за тези, които искат да отслабнат (и за тези, които постят). Не ги гответе дълго в олио или масло, за да не поемат много мазнина. По-добре ги пригответе на пара.


ГРИП ПРОФИЛАКТИКА: КАКВО, КОГА И ПО КОЛКО?


Богатство от витамини В

Ценните витамини от група В участват в растежа на клетките, в доброто функциониране на мозъка и имунната система, както и в разпределянето на енергията в организма. Освен това те са важни за обмяната на мазнините и протеините. Витамин В12 има отлично действие върху кожата, тъй като подобрява качеството на тъканите. Витамин В8 пък разкрасява косата.

Единствените растения, които съдържат витамин D

Витамин D служи за фиксиране на калция в костите и играе важна роля за узряването на клетките, в това число и клетките на имунната система. Обикновено си го набавяме от маслото и яйцата, но още по-добре е да го черпим от гъбите, защото те са нискокалорични и бедни на холестерол. Този витамин продължава да учудва изследователите с качествата си – вече е доказано благотворното му действие върху костите, но се оказва също, че има превантивни свойства срещу рака на гърдата, диабета, възпалителните заболявания на червата, сърдечносъдовите проблеми. Вегетарианците, които рискуват недостиг на витамин D, могат да си го подсигурят, като хапват по-често гъби.


СЪСТОЯНИЕТО НА СТОМАХА ВЛИЯЕ НА ТЕГЛОТО, НАСТРОЕНИЕТО И СТРЕСА


Благоприятни за стомаха и храносмилането

Неразтворимите фибри на гъбите играят важна роля за регулирането на чревния транзит и за превенцията на запека. В гъбите се съдържа и амидон, който служи за храна на чревните бактерии и така поддържа храносмилането в оптимална форма.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser