Преминете към основното съдържание

Защо колагенът е толкова важен за красотата ни?

Той е в основата на здравето и перфектната визия
© iStock

Няма да е никак пресилено, ако кажем, че в основата на красотата стои колагенът. Той е онзи основен градивен елемент на организма, който ни поддържа млади и здрави. За съжаление, с възрастта производството му в организма намалява и е нужно да вземем мерки преди да е станало прекалено късно.

Какво всъщност е колагенът?

Той е влакнест протеин, неразтворим във вода, основен градивен елемент на съединителната тъкан, хрущялите, костите, кожата. Колагенът представялва 25-30% от всички протеини в организма, изгражда до 70% от кожата и достига до 10% от общото тегло на човека. За съжаление, неговият синтез започва да намалява около 40-годишната възраст, още по-драстичен спад се наблюдава при жените след менопаузата, като около 60-годишна възраст, обикновено производството на колаген почти спира. Първите признаци на този процес се изразяват в поява на бръчкиизсушаване на косата, която загубва своя блясък и мекота, и начупване на ноктите. Звучи ужасно, нали?

Как да си набавим колаген?

Единият вариант е чрез храната. Консумирайте повече яйца, семена, горски плодове, авокадо, домати, цитрусови плодове, месо и риба (особено бульонът от кости).

Втори вариант е да използвате козметични продукти с високо съдържание на колаген. Те обаче действат само на повърхността, а това е крайно недостатъчно.

Най-добрият вариант е да приемате хранителни добавки с колаген, които директно внасят в организма необходимото количество от този толкова важен елемент.

Какво ви препоръчваме?

Заложете на "ДИАС БЮТИ Колаген Комплекс" - хранителна добавка, предназначена да осигури пълноценна грижа за добрата структура, хидратация и естествения цвят на кожата, за естествена и блестяща коса и за твърди и гладки нокти.

Продуктът има 3-степенно действие:

1. Доставя лесно усвоими колагенови пептиди тип I,II и III.

Те са в оптимално съотношение и комбинация и допринасят за добрия външен вид и хидратация на кожата, подпомагат здравината и блясъка на косата, укрепват ноктите.

2. Стимулира естественото производство на колаген в тялото чрез добавената хиалуронова киселина.

Хиалуроновата киселина представлява един от основните компоненти на извънклетъчната матрица и е компонент на съединителната, епителната и нервната тъкани. Големи количества се намират в стъкловидното тяло, синовиалната течност и кожата. Нейните антиоксидантни свойства предпазват кожата от свободните радикали, стимулират производството на колаген и участват в други важни биологични процеси в кожата. Хиалуроновата киселина има благоприятен ефект върху кожата, забавяйки стареенето й.

3. Подсилва усвояването им и общия имунитет на организма чрез комбинация от витамини и микроелементи с висока концентрация, сред които:

- Витамин С, който е от решаващо значение за синтеза и регенерацията на колаген и затова е незаменим за междуклетъчните връзки, кожата, сухожилията, ставите, костите, мускулите, сърдечно-съдовата и кръвоносната система. Без витамин С колаген не се образува изобщо. В случай на липса на витамин С, колагенът е структурно слаб и неефективен.

- Витамин Е предпазва кожата от оксидативен стрес и участва в процеса на синтеза на хемоглобин и брлтъци, растежа на клетките и доставянето на кислород до тях.

- Витамин D допринася за хормоналния баланс, нормалната функция на имунната система и нормалното функциониране на щитовидната жлеза. Той спомага за съхраняването на калция и витамините от група В в тялото, чиито нива спадат бързо при прием на някои групи лекарства.

- Витамин В5 (пантотенова киселина) участва в синтеза на коензим А, влияещ върху производството и  усвояването на мастните киселини и има регулиращо действие върху мастните нива в кръвта чрез намаляне на триглицеридите и LDL-холестерола и увеличаване на HDL-холестерола.

- Витамин В7 (биотин) е от изключително значение за поддържането на доброто здраве на кожата и косата и правилното функциониране на мукозните мембрани. Биотинът има и пряко отношение към нормалната функция на мозъка за добра концентрация и памет.  

- Витамин В9 (фолиева киселина) е важен елемент при производството на здрави нови клетки в организма и се препоръчва при жени, особено по време на бременност, когато има завишени нужди от него и трябва да се приема  в достатъчно количество. Фолиевата киселина спомага за отстраняване на физическата умора и изтощението и участва в естествения синтез на аминокиселините в организма.

- Микроелементите цинк, манган, мед и селен допълват ежедневните нужди на организма, за да поддържаме добър жизнен тонус и да се радваме на добро здраве. Цинкът играе важна роля при репликацията на ДНК и в растежа и развитието на човешкото тяло. Манганът е основен протектор срещу свободните радикали. Поради участието ѝ в усвояването на желязото в организма, медта е също такъв важен елемент, регулиращ метаболизма на глюкозата и холестерола. А селенът е един от най-ефективните антиоксиданти, който не позволява натрупване на тежки метали в организма и допринася за добрия имунитет.

 "ДИАС БЮТИ Колаген Комплекс" можете да закупите от онлайн аптеката mypharmacy.bg.

2019-92

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser