Преминете към основното съдържание

Защо Матча може да промени живота ви?

Нов източник на живот и здраве
© iStock

Матча е японският зелен чай, който обсебва всички, които го опитат. Каква е причината? Това е прах, направен от листата на зелен чай, които векове наред били използвани от китайските даоисти и японските дзен будисти за стимулиране на здравето и имунитета. Матча се прави от листа гиукуро, които са били попарени и изсушени. Всичките стъбълца и жилки са отделени. Чистата изсушена маса се стрива с камъни на много фин прах, който е с консистенцията на талк.

Матча се използва за японската чаена церемония.

За да се подготви качествена матча ще трябват две неща: купичка и бамбукова бъркалка, наречена chashaku. За силен (плътен) чай се използва една лъжичка за 150 гр вода. За лек чай се използва половин или една четвърт от зеления прах. Първо се слага праха в купата след което се излива горещата вода през пудрата. Мачата не се запарва, а се разбива в горещата вода. Четката се върти за да се разпени сместа, след което се пие.

© iStock

При пиенето на матча се поглъщат листата за разлика от другите зелени чайове. Тази е причината матча да съдържа по-високи концентрации на катехини и витамини. Приготвянето е индивидуално и извън чаената церемония правилото е да не използвате вряла вода. Може да направите 2-3 опита докато разберете коя е концентрацията, която ви допада.

Този чай е уникален японски продукт. В Средновековна Япония самураите преди да влязат в битка са пиели от този чай, за да се пречистят и да се подготвят за срещата със смъртта.

Матча съдържа висока концентрация на антиоксиданти – в това отношение една чаша матча се равнява на 10 чаши зелен чай. Наред с това е известно, че зеленият прах успокоява тялото и ума, усилва концентрацията и подобрява паметта, повишава енергията, имунната система и балансира работата на метаболизма. Звучи доста добре!

Благодарение на естествената субстанция -theanine матча въздейства по същия начин както и кафето, но без да съдържа кофеин. Въпреки това не е препоръчително да се пие преди лягане, както и да се консумира от деца.

Автор Люба Вангелова 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser