Преминете към основното съдържание

Защо морето може да е вредно за красотата ни?

Да, освен многото ползи за духа и тялото, има неща, за които трябва да внимавате, докато сте край морето
© iStock

Няма как лятото да мине без море! Но то може да е колкото полезно, толкова и вредно за красотата ни, като нанесе куп щети върху външността.

Да започнем от солта, която в разтворен вид изсушава кожата като слънце над Сахара. Тя буквално изсмуква влагата, „оголва“ епидермиса и предизвиква раздразнения. Имайте предвид, че въпреки своята свежест морската вода не само пропуска слънчевите лъчи, но и усилва негативното им въздействие върху кожата. Малките капчици, които покриват тялото ни, докато сме във водата и след като излезем от нея, са като малки лупи, които многократно повишават риска от изгаряне.

Освен това морето не е препоръчително за хора с алергии, проблемна кожа и открити рани, тъй като водата може да предизвика сериозни раздразнения и дори възпаления.

Морето не щади и косата. Особено боядисаната. Даже след един ден във водата, нюансът на косата започва да избледнява. Тя става суха като слама, а може да се появи и пърхот. Причината за всичко това е обезводняването, а оттам се нарушава балансът в косъма. Добре, че днес се предлагат различни продукти, способни да защитят косата и кожата на главата. Масла, гелове, серуми – формулите са различни при всяка марка, но най-важното е, че те обвиват всеки косъм с невидим филм, който я защитава от солта. Съвременните слънцезащитни продукти са леки и не омазняват косата, а дори освежават скалпа в жегата.

Но всичко това е нищо в сравнение с ползите, които ни дава световният океан. А и от солената вода и слънцето можете да се предпазите бързо и лесно с подходящата козметика. Така че нека морето бъде с вас. И това лято. И всяко следващо.

Още по етикети

тяло , море , коса , кожа
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser