Преминете към основното съдържание

Защо не бива да държим телефона си на масата, докато вечеряме с любимия

Едно от най-ключовите ни умения – да се концентрираме, е под сериозна заплаха. Вижте как това застрашава и връзките ни!
Без телефон няма кой да ви прекъсне.
Без телефон няма кой да ви прекъсне. © iStock

Знаете ли каква е основната задача на лидерите? „Да привличат внимание“, би отговорил Даниел Гоулман, автор на бестселъри и гуру по темата за емоционалната интелигентност. За да привличат внимание обаче, лидерите трябва да могат да фокусират своето собствено. Иначе няма как да са успешни в разработването на стратегии, иновации и управленчески подходи.

Това ключово умение – фокусирането, уви, е под сериозна заплаха, която присъства не само в света на бизнеса, а в живота на всички нас, като дигитални потребители. И тъкмо за този проблем говори Гоулман в книгата си „Focus“.

20% от притежателите на смартфон го ползват по време на... секс

В нея анализаторът цитира допитване на Harris Interactive, според което близо 20% от притежателите на смартфон на възраст между 18 и 34 г. използват устройствата си по време на... секс.

„Не разбирам как и защо“, казва Гоулман. „Така и не им е зададен уточняващ въпрос.“ Но каквото и да е обяснението (а то би могло да включва и мобилни приложения за разгорещяване на сексуалния живот), авторът на „Focus“ е категоричен, че въпреки всички убедителни и очевидни преимущества на интернет, новите технологии фрагментират вниманието ни, стресират ни и намаляват качеството ни на живот.

Доказва го и броят на проучванията, посветени на способността ни за концентрация, който нарасна значително през последните години. Според резултатите на повечето от тях, ние сме не просто влюбени в устройствата си. Пристрастени сме. Което ни пречи да забележим случващото се покрай нас. Нещата, които заслужават вниманието ни. Хората, които игнорираме, вглъбявайки се в екрана.

На вечеря

„Хората не бива да вечерят заедно и да държат телефоните си на масата“, смята Гоулман и се опира на любимите си проучвания, които вече доказаха, че така се създава вид фонова тревожност, очакване, че телефонът на другия ще звънне и ще отвлече вниманието от нас.


КОГАТО ОРГАЗМИТЕ СА ГУРМЕ, ВМЕСТО НАСАМЕ


„Подобно поведение предизвиква истинска емоционална болка и активира център в мозъка, който се задейства при социално отхвърляне.“ Една трета от анкетираните в допитването на Harris Interactive, между другото, са използвали телефоните си по време на среща за вечеря.

„Е, ще свикнем и с това“, ще си кажете вие. „Жертвите на домашен тормоз също свикват с тормоза, но това не го оправдава!“, възмущава се Гоулман, според когото трябва да започнем да си налагаме съзнателни ограничения по отношение на социалните мрежи и да обръщаме повече внимание на влиянието им върху нас, връзките и взаимоотношенията ни.

Прекалявате ли със социалните мрежи?

  • Пускате статуси за всичко, което правите.
  • Често разглеждате профили на хора, които не познавате.
  • Готвите/поръчвате храната си с идеята да я снимате за Instagram.
  • Сравнявате живота си с този на инфлуенсъри и онлайн приятели.
  • Изпитвате тревожност, когато сте без телефон/таблет/лаптоп.

Колкото повече отговори „да“ сте дали на горните твърдения, толкова по-спешно се нуждаете от офлайн почивка.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser