Преминете към основното съдържание

Защо ни харесва да се тревожим?

Причината, поради която не можем (или не искаме) да спрем да се тревожим
© iStock

„Дали ще си взема изпита?“, „Дали ще успея да си платя сметките?“, „Дали няма да се разделя с този човек още след два месеца?“ и т.н., и т.н. Ние, хората, имаме склонността да се тревожим за неща, които няма как да знаем предварително дали ще се случат или не. Шансовете в най-лошия случай са 50:50, но ние често чертаем в съзнанието си лош, а не добър сценарий. Особено ние, жените.

Изследване, проведено от психолозите Сандра Лера и Мишел Нюман, стига до изненадващ извод относно причината, поради която не можем да спрем да се тревожим. Лера и Нюман пускат на две групи хора една и съща много тъжна сцена от филм. Участниците от първата група са помолени да се притесняват, преди да изгледат видеото, а тези от втората – да се отпуснат, да са спокойни. Коя група според вас реагирала по-емоционално, докато гледа самото видео? Втората, защото при нея на практика се наблюдавал контраст в емоциите преди и по време на видеото. Първата група, която се тревожела още преди да гледа филмовата сцена, не отчела особена промяна в емоционалното си състояние.


КОЛКО ЧЕСТО ТРЕВОГИТЕ НИ СЕ СБЪДВАТ?


Изводът: Когато се тревожим предварително за нещо, ние все едно се подготвяме за най-лошия сценарий. Той може да се случи или да не се случи, но и в двата варианта няма да преживеем пик на разочарование, стрес, травма или шок, защото няма да ни се наложи да преминаваме емоционално от едната крайност в другата.

Тук обаче съвсем естествено изниква въпросът „Ако постоянно се тревожим, можем ли да бъдем истински щастливи?“. Защото подготвяйки се емоционално за някакво евентуално негативно преживяване в бъдещето, ние не живеем тук и сега. Животът ни заприличва на неспирна поредица от тревожност, несигурност и песимизъм. А кой има нужда от това?

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser