Преминете към основното съдържание

Защо ни се яде през час и как да се преборим с това?

От осем часа сутринта и след осем часа вечерта, на работното бюро, на дивана с книга в ръка, а дори и зад волана - какво да правим, когато гладът ни тормози през цялото време?

© iStock

Колкото и да ни се иска, константото ставане от дивана и стигане до хладилника далеч не може да се приеме като тренировка. Дори и да правите максимален брой подскоци по пътя до райската охлаждаща машина, в която сте събрали цялата лакомия на планетата - за всеобща скръб, диетолозите са категорични - вредно е и е нездравословно постоянното тъпчене с храна.

Ако се чувствате гладни през цялото време, дори и след обилна закуска или след като сте обядвали, то не се притеснявайте, не сте сами в този безспирен глад.

Оказва се, че около 50% от жените по цял свят имат същия проблем.

Диетолозите твърдят, че това идва от незнанието как да се храним правилно. Странно е, че това явление все още няма свой специален термин. Например, "Синдромът на Гаргантюа". Като оставим настрана пълнозърнестият хляб с финият италиански салам или поредната гига-вафла, с които редовно засищаме глада си, е редно да разберем от къде идват вредните ни хранителни навици.

Проблемът е в стомаха или главата?

Да чувствате физически глад с пълен стомах не е възможно.

В 90% от случаите това става дума за емоционален апетит. Да се разграничат тези чувства е трудно - симптомите са твърде сходни: раздразнителност, леност, объркване, невнимание ... Основната разлика е, че по време на глада наистина имаме нужда от "гориво", и след като се заредим потискащите чувства изчезват. Но психологическата причина, която ни тласка към хладилника е емоцията - тъга, скука, безпокойство и т.н. Често ние ядем, за да се отпуснем, да забравим за проблемите или просто да се развеселим. Оттук и изводът - опитайте да задоволите емоционалния глад с “духовната храна" - нещо интересно, любопитно или просто ново, но не за ядене.

По-бавно, моля!

Кога беше последният път, когато обърнахте внимание на това, което ядете? Кога последно истински усетихте съставките на ястието? Опитахте всяка хапка? Или се насладихте на аромата на подправките? В средата на работната седмица сме свикнали да се храним много бързо, което е поредната грешка, водеща до постоянно чувство на глад. Закуска, обяд и вечеря - всяко едно хранене се е превърнало в механичен процес. Ние се храним с висока скорост, за да продължим да се занимаваме със задачите си. И заради това, често преяждаме и след кратко време отново сме гладни. Важно е да се чувстваме истински сити и да спрем навреме безсмисленото дъвчене.

Сутрешният пропуск

В допълнение към психологическите предпоставки, един от факторите, който ни тласка в постоянно ядене е липсата на обилна закуска. Ако сутрешната ви диета включва основните хранителни вещества (триото - белтъчини, мазнини и въглехидрати), то може да ви спести храненето през час, а заедно с това и следващата доза “последно парченце шоколад за деня”.

Има ли нещо "сладичко"?

Силното желание да се яде нещо сладко след вечеря е съвсем естествено. Умираме си за чийзкейк или торта с троен шоколад. Този конкретен недостиг се свързва с производството на "хормона на щастието" и недостига на триптофан в организма. Най-лесният начин за попълване на запасите от триптофан е да замените захарните изделия като изпиете чаша вода или просто - чрез усмивка.

#FOODPORN

Друг добър мотиватор за честите ни похапвания са социалните мрежи. Ние обвиняваме явлението #foodporn - обработените снимки невероятно красива храна в чуждите профили в Инстаграм. Но истината е различна - прясната свежа салата с авокадо и копър с тези си три нещастни калории изглеждат толкова апетитни, че ето ръката сама се насочи към пухкавите понички.

Още по етикети

храна , здраве , диета
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser