Преминете към основното съдържание

Защо осъждаме случайния секс?

Учени определиха от какво зависи отношението ни към случайните сексуални връзки
© IMaxTree

Сексуалните връзки за една нощ погубват политически кариери и са храна за скандални новини за таблоидите. Обсъждат ги и ги осъждат. Но правилен ли е нашият гняв към мъжете и жените, които са правили случаен секс? Какво стои зад нормите на сексуалния морал?

Внимание, строги моралисти, поемете си дълбоко дъх и си пригответе чаша вода, преди да прочетете следващите редове. И така: случайните сексуални връзки са полезни от психологическа гледна точка. Макар и не за всички, а само за тези, които го приемат за допустим. Именно тези хора, които встъпват в случайни сексуални връзки, впоследствие показват по-високо психологическо усещане за благополучие. До такъв извод са достигнали учени от университета в Корнел и в Ню Йорк в съвместно изследване, публикувано в юнския брой на списание Social Psychological and Personality Science. Между другото същото изследване съдържа и противоположния извод: случайният секс е вреден, ако се практикува от хора, които по някаква причина (добре е да се знае) са склонни да го осъждат и го приемат за падение на нравите.

С една дума, вредата или ползата от случайния секс зависят изключително от това как практикуващите го се отнасят към него. Повечето хора го осъждат, а според изследването 43% от хората считат за недопустим секса без любов. Изследователи от лондонския университет Brunel си задали въпроса каква е причината за това осъждане? На участниците в мащабното изследване бил раздаден обемист въпросник. Част от въпросите в него били свързани с отношението към секса. Например „Добре ли е жената да прави секс веднага, след като се е запознала с мъжа, ако и двaмата го искат?“ Други въпроси били насочени към социалните предпочитания като например „Морално ли е материално жената да зависи от мъжа през целия си живот или това трябва да е само период?“

След анализ на отговорите учeните направили следните изводи. Независимо от пол, възраст и религиозни убеждения за недопустим случайния секс са намерили тези участници, които приемали за нормална и естествена материалната зависимост на жената от мъжа. Интересно е, че тези хора в еднаква степен осъждат както жените, така и мъжете, които са склонни да правят случаен секс.

Според изследователите обяснението на този факт се корени в еволюционната психология. В продължение на много дълъг етап от развитието на човечеството сексът е бил тясно свързан с необходимостта от съхранение и разпределение на материалните ресурси (племе, род, семейство). Жените, които имали сексуални отношения „встрани“ рискували да останат без средства за съществуване. Да не говорим какво се случвало с дете, родено след случаен секс. Не по-добро било положението и спрямо мъжа – за него това било още едно гърло за хранене, излишно гърло. Ето как сексуалният морал осъждал случайния секс от гледна точка на еволюционната необходимост за оцеляване и продължение на рода и опазване на неговите ресурси.

Днес ситуацията се е променила драстично. Жените са напълно способни да печелят не по-малко от мъжете, контрацептивите позволяват регулиране на раждаемостта, а генетичните анализи почти с точност решават проблема с бащинството. С една дума, обективни предпоставки да се осъжда случайния секс вече не съществуват! Така че защо ние – т.е. много от нас - продължаваме да лепим груби и оскърбителни етикети на феновете му? Защото човешката психика се променя много бавно, не успява да догони бързите социални промени и научно-техническия прогрес, отговарят учените. Кой знае, може би след 500 години случайният секс ще се прeвърне в норма... ако човешката еволюция по това време не поднесе някоя и друга изненада.

Още по етикети

секс , мъже , жени , емоции
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser