Преминете към основното съдържание

Защо повечето хора са бедни?

Законът на Паркинсон дава отговор
© Getty

Законът на Паркисон (формулиран въз основа на опита на британските държавни институции) е един от най-известните закони, използвани при работата с пари. Формулиран е от английския писател Норткот Паркинсон преди много години, като той обяснява защо много хора до края на живота си остават бедни.

Принцип на действие на закона

Законът гласи, че независимо колко печелят, много хора харчат всичко, дори повече от спечеленото. Разходите им растата заедно с доходите им. Много хора започват да печелят повече рано, а не в края на кариерата си. Но те се нуждаят от всяка стотинка, за да осигуряват установения си начин на живот. Така, независимо колко печелят, то никога не им е достатъчно.

Ключ към финансовия успех

Първият извод от закона на Паркинсон е следният: „Финансовата независимост произтича от нарушението на закона на Паркинсон.“

Законът на Паркинсон показва капаните, в които попадат повечето хораТова е причината за дълговете, безпокойството по отношение на парите и финансовите неприятности. Само когато развиете достатъчно сила на волята, за да устоите на вътрешните импулси да изхрачите всичко, което сте заработили, ще запонете да спестявате пари и с това да се отличавате от повечето хора.

Намалете разходите си

Вторият извод от закона на Паркинсон: „Ако позволите разходите ви да растат по-бавно, отколкото доходите ви, скоро ще имате възможност да пестите или да инвестирате, което след време ще ви направи финансово независими.“

Това е най-важното и условно учените го наричат „клин“. Ако можете да забиете клин между вашите увеличаващи се доходи и увеличаващите се разходи за поддържането на начина ви на живот, след което да инвестирате разликата, след време ще имате възможност да подобрите материалното си състояние. Съзнателно нарушавайки закона на Паркинсон, вие в крайна сметка ще постигнете материална независимост.

Практически упражнения

Съществуват две техники за прилагане назакона.

Първата от тях е следната: представете си, че сте пред финансов колапс и трябва да вземете мерки за коригиране на ситуацията. Съкратете всички маловажни разходи. Направете бюджет за постоянните неизбежни разходи, които правите всеки месец, и временно ограничете тази сума.

Внимателно разучете всеки разход – подходете към него така, сякаш ревизирате чужд разход. Търсете начин да го съкратите. Стремете се към минимум 10% съкращаване на разходите в течение на следващите три месеца.

Второ – вземете решение да спестявате и инвестирате 50% от всяко увеличение или допълнителен доход. Научете се да живеете с 50% по-малко. И, ако можете, правете го винаги.

Още по етикети

пари , кариера , емоции
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser