Преминете към основното съдържание

Защо с времето ни става все по-трудно да завързваме приятелства

Дръжте се здраво за старите си приятели, защото това е абсолютно доказано
© iStock

Ако има някой, който е извън студентските години, активно е влязал в работната среда и въпреки това чистосърдечно може да ми заяви, че все още успява да завързва пълноценни приятелства, то съм готова да го назнача за мой личен гуру. 

Истинтата е, че колкото повече навлизаме в живота, толкова ни е и по-трудно да откриваме нови приятели. 

От ELLE намерихме две главни причини за това странно явление: 

НЕ ИСКАМЕ ДА ЖЕРТВАМЕ СВОЯ КОМФОРТ

В детската и младежката си възраст, практически не сме обременени с каквито и да било задължения - с изключение на домашните, разбира се. Също така понятията за „удобен живот” все още не са напълно оформени - не всеки в младостта си ясно разбира какво им дава най-голямо удоволствие и какво ги кара да се чувстват неудобно. Всичко това дава добра основа за създаване на нови приятели, с които, от една страна, могат да прекарат много време, а от друга - да задоволят нуждата от комуникация без ненужни спорове и напрежение.

В зряла възраст ситуацията се променя драстично: времето става все по-кратко, освен работата, има задължения към семейството и често то отнема времето за приятелство. А както знаем, без постоянна комуникация, всяка връзка се разпада. На практика е невъзможно да си добър приятел без редовна комуникация. В допълнение, пълноценният човек отлично знае какво е “удобен живот” и често не е готов да направи отстъпки заради някого. Ето защо, ако изведнъж осъзнаете, че имате спешна нужда да създадете нови приятели, бъдете готови да работите върху себе си, искрено се интересувайте от живота на другия, отделете време и енергия на приятелите си и правете компромиси.


С КАКВО СЕ РАЗЛИЧАВА ПРИЯТЕЛСТВОТО МЕЖДУ МЪЖЕТЕ И ЖЕНИТЕ


ПОВОДИТЕ ЗА ЗАПОЗНАНТСТВА ИЗЧЕЗВАТ

Спомняте ли си колко лесно е беше да заформяме нови приятели като деца? И това е, само защото като хората са много по-активни именно в младостта си - посещаваме всякакви кръжоци, курсове, училище, университет, тематични партита, спортни клубове - имаме много причини за нови познанства. Ситуацията се променя, когато човек порасне. За съжаление, за много хора животът в дома и в работата е ограничен, а в такава ситуация е трудно да се създадат нови приятели - все пак броят на колегите и съседите е ограничен, а в хората също няма многообразие. Ето защо е важно да си поставите задачата да придобиете нови познанства, да не седите, а да действате, да си създавате интересни възможности за отдих и да живеете активен социален живот - тогава дори няма да забележите колко интересни хора ще се появят около вас, които искат да си общувате и да поддържате приятелски взаимоотношения. 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser