Преминете към основното съдържание

Защо се целуваме?

Според психолозите целувките (а не усмивките и разговорите) са по-важни за отношенията
© iStock

Ключът към любовта е целувката. Този, който се целува добре, може да задържи партньора си максимално дълго (най-малкото за цялата вечер). Ако не можете да впечатлите с целувки, втори шанс може и да нямате. В изследване на психолога Джеръми Никълсън, проведено през 2007 г, в което взели участие 1041 студента (мъже и жени), била попълнена анкета. Резултатите били анализирани и ето до какви изводи достигнали учените на базата на отговорите.

И мъжете, и жените използват целувката, за да оценят бъдещия си партньор – априори в ухажването побеждават тези, които го правят най-добре.

Целувката укрепва връзката – затова в началото партньорите го правят често. Подсъзнателно те скрепяват отношенията си. Но това не означава, че след време няма да забравят да го правят. Целувките без повод са най-сигурният път към дългосрочно партньорство.

Секс без целувки е (почти) невъзможен. Дългите чувствени целувки разгоряват страстта и действат по еднакъв начин и на мъжете, и на жените. Важни са не само целувките по устата, но и по гърба, шията, ключиците, раменете.

Какво е важно за перфектната целувка?

Грижа. Чиста кожа, меки устни, гладко избръснато лице или добре подстригани мустаци и брада – това са първите неща, на които се обръща внимание след свежия дъх.

Ангажираност. Важното е да се „целувате“ със съзнанието, а не машинално само с устните.

Докосване. Страстни и нежни, леки поглаждащи движения – каквото ви идва отвътре, правете го, докато целувате.

Страстта зависи от доверието – повече доверие, повече страст, повече целувки!

Като цяло целувката е по-ценна за жените, отколкото за мъжете. Именно след целувката на първа среща, жената решава дали да има и втора. Мъжете са по-малко придирчиви – за тях е важно да виждат, че жената се наслаждава. За жената наличието или отсъствието на целувки определя статуса на отношенията й. И разбира се, жените по-рядко са инициатори на целувки. Освен ако не искат само секс. 

Автор Люба Вангелова

Още по етикети

целувка , секс , емоции
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser