Преминете към основното съдържание

Защо след време страстта в брака изчезва?

И защо жените казваме, че изгубваме себе си в брака, а мъжете – че са изгубили жена си?
Грижата е най-големият анти-афродизиак, познат на жените.
Грижата е най-големият анти-афродизиак, познат на жените. © iStock

„Сексът разчита на тръпката от откривателството (отново и отново) на онова, което е непознато за самите нас. Нещото, което ни тласка към приключения обаче, не е само новото в другия, но и другостта в самите нас,“ казва известната психоложка и семеен терапевт Естер Перел.

Тъкмо затова, когато, с течение на времето, тръпката изчезне, жените често казваме, че сме изгубили себе си в брака. При мъжете формулировката е: „Изгубих жена си.“ Докато женската сексуалност често се върти около един специфичен вид нарцисизъм.

Най-големият анти-афродизиак за жените

„Аз го възбуждам“, успокоява се жената, без да се налага да рови по-надълбоко в нещата, които разпалват нейното собствено желание. И така се освобождава от бремето да се грижи за още нещо, да трябва още веднъж да откликва на нечии нужди, били те и нейните собствени.

„Грижата е най-големият анти-афродизиак, познат на жените“, подчертава Перел. Нейната пациентка Прея, например, е майка на три деца, с прекрасна връзка с „мъж, който е феномен в работата си, страшно красив и всеотдаен в леглото“.

Самата Прея е непоправимо „добро момиче“, възпитавана строго и учена да поставя другите на първо място. Затова и когато стига дотам, че да изневери на мъжа си, за Прея настъпва криза на идентичността. За терапевтката ѝ Естер Перел обаче тази изневяра е просто „закъснял бунт“.

Признаването на изневярата: необходимо ли е?

Вместо да я кори за това, което е направила, Перел показва на Прея съчувствие. Обяснява постъпката й с търсенето на автономия.

© iStock, Понякога признаването на изневярата е най-садистичното нещо.

В хода на консултациите психоложката помага на Прея да се сбогува с любовника си, без да отрича онова, което въпросният мъж е събудил в нея, и я връща обратно към съпруга й, без да трябва да разкрива какво се е случило зад гърба му. Това е още нещо, по което Естер Перел се отличава от повечето си колеги: „Понякога признаването на изневярата е единствената удачна реакция, друг път е най-садистичното нещо.“

Сексът като емоционално предверие за мъжете

Перел проявява съчувствие и разбирателство и към гледната точка на мъжете. В отделна глава от новата си книга – The State of Affairs, тя поглежда под нов ъгъл стереотипа, че жените искат най-вече обвързване, докато мъжете търсят предимно секс.

Сексът е „емоционалното предверие за мъжете“. Нежност, мекушавост, уязвимост – тялото е мястото, където те търсят задоволяване на тези нужди, маскирани като сексуален език. Потвърждава го и Ирма Кърц, ветеран по темата, със своя рубрика за взаимоотношенията в американското издание на Cosmopolitan: „За мъжете е все по-трудно да напъхат себе си и ерекциите си в тясното за маневриране пространство между двете крайности – на слабак и на насилник.“

Хищническият страх на силния пол

Кърц и Перел потвърждават колко често чуват от силния пол, че нищо не възбужда мъжете повече от това, жената да се е облякла предизвикателно.

© iStock, Грижите и страховете ни отчуждават.

Причината? „Жената, която идва с минижуп и високи ботуши, от които е очебийно какво иска, жената, която крещи от екрана „още, още“, е успокоението за мъжа, че той не е егоистичен мръсник“, обяснява Перел.

„Тя го освобождава от хищническия страх, насаден от загърбилото първичността ни общество, че той може да нарани или насили партньорката си.“

Отворените врати към изневярата

Само че колко обвързани жени познавате, които, покрай грижите за децата, сметките и дома, намират време и сили да се напъхат в минижупа и ботушите, за да освободят мъжа си от страховете му? За да не си казват тези мъже „изгубих жена си“, в смисъл на „тя вече не е същата“.

Ако не си даваме сметка за грижите, които ни отдалечават от страстта, и за страховете, които в определени ситуации могат опасно да ни приближат до нея, лесно можем да се подхлъзнем. Не непременно към изневяра. Но със сигурност към усещането за изгубеност.

Изходът: повече еротична свобода

За да се намерите, Перел ви предизвиква да се запитате: очаквате ли еротичното „Аз“ на вашите партньори да принадлежи изцяло на вас?

© iStock, Личното пространство е важно за разпалването на страстта.

Някои хора смятат, че всичко на сексуална тематика трябва да бъде споделяно. Когато открият, че половинката им мастурбира или все още има чувства към бивш партньор, го приемат като предастелство.

Ако направят място за малко повече еротична свобода, могат да дадат шанс на лично пространство и автономност, които са жизненоважни за разпалването на страстта в двойката. „Забелязала съм, че онези, които са най-успешни в запазването на първоначалната искра, са двойките, които се чувстват комфортно с известна степен загадъчност помежду си.“

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser