Преминете към основното съдържание

Защо светът е вманиачен по кралското семейство?

Oбсебването на обществото по кралското семейство е по-скоро на психологическа основа
© getty

Кое е най-лошото време да забременееш, ако си известна личност? Според Ейми Шумър определено е 2018 г.! Защо ли? Защото да си бременна по същото време като Меган Маркъл, със сигурност ти гарантира абсолютната незаинтересованост на медиите и обществото относно твоята бременност. Същото важи и за сватбите през тази година, тъй като със сигурност нищо не може да засенчи кралската сватба в нито едно отношение.

На какво обаче се дължи този интерес от страна на целия свят към английското кралско семейство? И вие ли се усещате как през последната година сте чели повече статии по теми, свързани с тях, отколкото за която и да било друга известна личност? Ето няколко обяснения на тази обществена мания.

© Fox Photos/Hulton Archive/Getty, Кралица Елизабет II и принц Филип, 24-ти май 1961.

Психолози твърдят, че обсебването на обществото по кралското семейство е по-скоро на психологическа основа, тъй като те са символ на традициите и реда. Според проучванията именно новините за тях карат хората да се чувстват спокойно. За обществото тези традиции наподобяват неизменими устои в разрез със сегашния твърде променлив и несигурен свят. По тази причина психолозите смятат, че дори новините за кралското семейство влияят позитивно на психическото здраве на публиката, за разлика от ежедневните новини за атентати, обири или убийства, а също така и скандализиращите жълти новини за други известни личности.

© The Royal Family

Според други проучвания тази мания може да се обясни с това, че кралските семейства се приемат за най-високия слой на обществото, който служи за социален образец. Именно по тази причина и всяка новина, свързана с тях, предизвиква огромен интерес. Женитбата на принц Хари за Меган Маркъл, която е от смесена раса, е страхотен пример за това, че в днешно време дори най-стриктните и консервативни виждания на обществото могат да се променят. И ако преди няколко века подобен брак не би бил одобрен заради расата или филмовата кариера на актрисата, в днешно време той доведе до още по-голяма симпатия към кралското семейство от страна на обществото, показвайки, че дори най-консервативните и традиционни семейства могат да станат по-отворени към света, социалното равенство и изкореняването на дискриминацията.

© getty

Огромният интерес към династията обаче не е нещо, което се заражда през 2018 г.

Още преди зараждането на медиите, а с тях и любопитството за живота на известни личности, новините относно британското кралско семейство вълнуват всички. С принцеса Даяна обаче се поставя началото на нов вид обсебване спрямо британското семейство.

Вманиачаването на всички медии по нейната личност остава в историята като едно от най-бруталните папарашки преследвания, което оказва и огромно влияние върху нейната смърт. Интересът към „принцесата на народа“ се заражда именно заради нейния бунтарски характер, непасващ на традиционните кралски норми. Това обаче я превръща дори в по-известна личност от собствения ѝ съпруг – принц Чарлз.

© FOX NETWORKS GROUP

И ако през последните две десетилетия медийното вманиачаване около британското кралско семейство беше до някаква степен овладяно след смъртта на принцеса Даяна през 1997 г., то през 2018 г. светът отново насочи цялото си внимание към тях с появата на Меган Маркъл в кралските редици. За това допринесоха и социалните медии, изтъквайки, че в днешно време всеки може да се омъжи за принц, без значение от потеклото си. А също и използвайки ги като пример за възхищение.

Ако новините за кралското семейство ви карат да се чувствате по-сигурно или пък ви окуражават, че в настоящето всичко е възможно, продължавайте да ги четете. Да се надяваме обаче, че този път манията на медиите и обществото няма да престъпи допустимите граници.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser