Преминете към основното съдържание

Защо тази награда е важна за Наоми Кембъл и кои жени са нейните модни икони?

Наоми Кембъл получи специалния приз „Модна икона“
© getty

На British Fashion Awards, които се проведоха тази седмица в Лондон, Наоми Кембъл получи специалния приз „Модна икона“. Наградата се присъжда за изключителен принос към модната индустрия. Кембъл бе отличена не само за дългогодишната си суперуспешна кариера на модел, но и заради всички свои филантропски инициативи.

Моделът работеше съвместно с Нелсън Мандела, освен това учреди и своя собствена фондация, наречена Fashion for Relief. Чрез организираните от нея модни ревюта се събират средства за хора болни от СПИН и за такива, пострадали от природни бедствия. Повечето инициативи и каузи на Наоми Кембъл са свързани на равноправието и многообразието. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Публикация, споделена от Naomi Campbell (@naomi) на

 

Защо призът „Модна икона“ е толкова важен за Наоми?

Оказа се, че това е първият път в историята, когато цветнокожа жена получава наградата. Самата Наоми подчерта този факт в речта си и не успя да сдържи сълзите си. Моделът почете жените, които през годините са били нейно вдъхновение и в този смисъл стайл икони за самата нея. 


НАОМИ КЕМБЪЛ НЕ Е БИЛА ДОПУСНАТА В ХОТЕЛ ЗАРАДИ ЦВЕТА НА КОЖАТА СИ


В списъка фигурираха имената на Грейс Джоунс, Джозефин Бейкър, Ърта Кит, Даяна Рос, Джанет Джаксън, Тина Търнър... Тя изказа благодарност и признателност към тях за това, че са проправили пътя за нейното и за следващото поколение. Кембъл благодари и на майка си Валъри Морис, която присъстваше в залата, за това, че е успяла да я отгледа сама.

Това лято, когато стана ясно, че специалният приз ще бъде присъден на Наоми Кембъл, тя благодари на други два супермодела на 90-те за подкрепата. Линда Еванджелиста и Кристи Търлингтън се застъпвали за нея пред дизайнерите и брандовете, защото в онези години повечето не искали да ангажират за ревютата си цветнокожи манекенки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Публикация, споделена от Naomi Campbell (@naomi) на

 

На British Fashion Awards за модел на годината беше обявена Адут Акеш (19 г.), а Риана получи Urban Lux Award за бранда си Fenty.

За церемонията в Royal Albert Hall Наоми Кембъл беше избрала зашеметяваща сребриста рокля на Alexander McQueen. Бижута на Bvlgari допълваха перфектно визията й. Ето какво облякоха и останалите звезди.

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser