Преминете към основното съдържание

Защо трябва да гледате залеза сами?

15 минути съзерцаването на залеза носи емоционален баланс
© iStock

Лятото е сезонът на авантюрите, време, в което се засилва усещането за свобода. Изкушавате се да споделите тези моменти с любимите си хора. Красотата на залеза е един такъв момент – дори и да сте сами, веднага се поддавате на изкушението да снимате с телефона и да споделите гледката с цели свят или поне с най-близките. Но психолозите препоръчват да „хванете“ този момент и да го запазите само за себе си. Опитайте се да останете притихнали сами със себе си и хоризонта и да съхраните усещането за дълго.

Когато сме сами, е по-лесно да чуваме и да усещаме, да обръщаме внимание на детайлите, да стигаме до по-дълбоки прозрения. Тези безценни моменти са особено силни именно в това време – на границата между деня и нощта.

Според източната философия самотата е важна за балансиране на ежедневната рутина, въпреки че много хора се страхуват от нея. Всеки от нас е в някакъв дисбаланс и се нуждае от равновесие. Моментите на усамотение са перфектният катализатор за това. Без да си даваме време за нас самите, много лесно бихме изпаднали в капана на страхове и проблеми, които често са проблемите и страховете на другите. 15 или 20 минути самота на ден е необходимо условие за емоционалната ви устойчивост. Залезът предлага перфектната възможност за това.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser