Преминете към основното съдържание

Защо трябва да почистваме лицето си по два пъти?

Добавянето на още един продукт в ежедневното почистване на лицето е най-сигурният начин да имате красива кожа
© iStock

Миенето на лицето е като миенето на зъбите – правим го от деца и си мислим, че няма кой знае какво сложно, но в един момент се оказва, че имаме грешен подход. Затова в главата ни изникват куп въпроси като какви продукти да използваме или как да ги използваме. Но една много проста и напълно ненатоварваща концепция за почистването на лицето ще промени не само ежедневната ви рутина, но и кожата ви. Да си поговорим за двойното почистване.

Напълно чиста

Двойното почистване може да звучи малко прекалено, но всъщност не е. И специалистите са готови да го докажат – качественото почистване на кожата може да повлияе на нейния здрав вид. „Ако замърсяванията не се премахнат напълно, върху лицето ви ще се натрупа цял слой мъртва кожа и всичко, което нанесете впоследствие, просто няма да действа“, казва д-р Мона Гохара, професор по дерматология в Медицинското училище към университета в Йейл. „Процесът на почистване на кожата я подготвя за естествените регенеративни процеси, които се случват през нощта. И не става въпрос само за премахване на замърсяванията – самото действие, с което почиствате лицето, е като масаж и повишава циркулацията на кръвта, което дава енергия на кожата и я подмладява.“

Градът – враг номер 1

Проучване от 2014 г., публикувано в сп. Dermatology Times, доказва нещо напълно логично – кожата на жените, които живеят в замърсените градски райони, е много по-зле хидратирана в сравнение с кожата на тези, които живеят в по-чисти райони. Друго изследване, публикувано в Journal Of Investigative Dermatology, доказва, че жените от градовете са изложени на 22% повече хиперпигментация в сравнение с тези, които живеят в провинцията. Виновни са фините прахови частици, с които градският въздух ни „дарява“. И тъй като не можем да избегнем излагaнето на това невидимо замърсяване, освен ако не започнем да ходим с противогази, старателното почистване на лицето е най-сигурният начин да намалим вредите.

Напълно логично

Така определя д-р Гохара двойното почистване. Тя съветва първата стъпка да бъде олио или тоалетно мляко. „Тези продукти са много ефективни в премахването на микроскопичните прахови частици, себума и грима по повърхността на кожата.“ Втората стъпка трябва да е нежният ексфолиант, който ще почисти порите от бактериите и замърсителите. И ако продължавате да се питате защо трябва да усложнявате и без това натоварения си живот, то ще ви кажем, че единичното почистване просто не върши работа, особено ако използвате нежен за кожата продукт.


АЗБУКА НА ПОЧИСТВАНЕТО


И все пак има и по-балансиран подход. Култовата британска козметичка Каролин Хиронс казва: „Почистването на лицето зависи изцяло от начина ви на живот и какво имате върху кожата си. Ако сте вкъщи и няма да излизате навън и не сте нанасяли грим или продукт със SPF, тогава може да почистите лицето само веднъж. Но ако се прибирате от работа и върху лицето ви има основа, пудра, сенки, червило и спирала, то трябва да почистите лицето си два пъти с два различни продукта.“

Предпазни мерки

Жените със суха кожа обаче трябва да бъдат особено внимателни, казва базираната в Маями дерматоложка д-р Лесли Бауман. „Почистването по принцип може да бъде пагубно за сухата кожа, защото може да разруши кожната бариера и така лицето става още по-сухо“, допълва Бауман. И все пак вариант има и той е във внимателния подбор на продуктите. За предпочитане са по-нежните и кремообразни текстури като олио или тоалетно мляко.


МИЕТЕ ЛИ ЛИЦЕТО СИ ПРАВИЛНО?


Дори и кожата ви да не е суха, трябва да сте изключително внимателни. Забравете за обикновения сапун, както и за агресивното ексфолиране, тъй като то ще свали естествената защита на кожата. „Кожата ви сама ще ви подскаже, ако прекалявате с почистването, като започне да се омазнява“, обяснява тя.

„Проучванията показват, че пяната например не премахва замърсяванията по-добре от други формули“, казва базираната в Ню Йорк дерматоложка д-р Кавита Маривала. „Всъщност изборът ви трябва да се ръководи от личните ви предпочитания“, допълва тя. Крайната цел е кожата ни да бъде нежна и сияеща, а не суха или прекалено опъната. „След като почистите кожата си, трябва да я усещате напълно комфортно“, казва Хиронс. „Нито гореща, нито зачервена, нито суха, нито дори скърцащо чиста. Това може да се отнася само за чашите, които вадите от съдомиялната“, завършва тя.

 

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser