Преминете към основното съдържание

Защо умните хора имат по-малко приятели?

Едно интересно обяснение на науката дава отговора по неочакван начин

© iStock

Понякога се питаме какво ни дава усещането, че живеем добре. И най-често си отговаряме, че каквото и да е – то е свързано със семейството и приятелите. Но забелязвали ли сте умните, ама наистина умните хора, които познавате, с какви хора се обграждат? Или по-точно – с колко? Ако се чудите защо не са много, нека първо поговорим за източниците на щастие.

Какво прави хората щастливи?

Според ново проучване, публикувано в Британското списание по психология, щастието ни се корени в... изолацията. И по-точно: хората, живеещи в гъсто населени райони, са по-недоволни от качеството си на живот. Изследователите заключват, че не се нуждаем от много контакти, а от по-чести контакти с по-малко на брой хора.

Внимание! Проучването обръща специално внимание на едно голямо изключение – интелигентните хора. При тях статистиката била драстично различна. В гъсто населена среда те били двойно по-нещастни от онези с по-ниско IQ и освен това не се чувствали по-щастливи, ако се социализират твърде често със своите приятели.

Хората, живеещи в гъсто населени райони, са по-недоволни от качеството си на живот.

Излишно разсейване

Но защо? Защо умните предпочитат по-малко приятели? Обяснението на анализаторите е, че тези хора са по-фокусирани в дългосрочни цели. Те са увлечени в това, да използват възможностите си за постигането на по-големи неща от самите тях.

Спомнете си например за онзи свой познат, който завърши училище и стартира бизнес. В преследването на амбициите му, на него му се е наложило да сведе до минимум социалните си контакти извън работа. По същия начин, един интелигентен човек приема уговорките с приятели за излишно разсейване. Той би предпочел да си остане вкъщи и да действа за осъществяването на мечтите си, които обикновено отнемат дълги периоди от време.

Интелигентните хора са по-фокусирани в дългосрочни цели.

От саваната до мегаполиса

Учените намесват в обясненията и еволюцията на човешкия мозък. Тя се е случвала по начин, необходим на нашите предци да оцелеят в саваната. По времето на техния ловно-събирачески начин на живот поддържането на стабилни приятелски отношения било жизненоважно – и за оцеляването, и за продължението на рода. Но днес животът ни доста се е изменил, заедно с целите на социалните ни контакти. Умните хора може би по-добре се справят с новите предизвикателства на модерния начин на живот, с проблемите на новото време, с новите ситуации, защото, ако специалистите са прави, по-високото IQ означава по-добра адаптивност.

Подбор на качеството

Освен това, интелигентните хора ценят връзките си с околните по друг начин. Това не означава, че са по-малко чувствителни. Те просто са по-селективни, когато става въпрос за начина, по който прекарват времето си. И тъкмо по тази причина тяхното време е не само оползотворено по по-многобройни и интересни начини от обичайното излизане в петък вечер, но е и по-ценно за споделяне и за отсрещната страна. Защото, когато си се затворил, в името на нещо недостъпно за масата, редките моменти, в които все пак отваряш дома и сърцето си, светлината на знанието, постиженията и интелектуалните приключения не остава незабелязана.

Хората с високо IQ са по-селективни спрямо начина, по който прекарват времето си.


messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser