Преминете към основното съдържание

Защо в понеделник се чувстваме по-изморени, отколкото в петък?

Не си мислете, че само вие започвате седмицата с чувство на пълно емоционално и физическо изтощение
© iStock

“Уморен” е епитет, който пасва добре за някои от нас в началото на седмицата.

Не, не става дума за уикендите, които сте прекарали в организирането на парти, в шумен кръг от приятели, подготвяли сте презентация за уиниверситета или сте били заети с ремонти. Такава умора е съвсем очевидна и обяснима. Но е съвсем различно, когато събота и неделя сте отстранили всякакви активности и сте се отдали на всички закони на мързела и царството на съня, където единственият възможен стрес е липсата на следващия епизод на любимия сериал.

Време е да се въведе нов научен термин - "синдром на понеделнишката умора".

И все пак това чувствто на изтощение си е епидемично и има няколко сериозни обяснения и решения.

СОЦИАЛЕН JET LAG

Няколко мащабни изследвания от последните години са посветени на явлението „социален jet lag”, чиято същност е позната вероятно на всички. Това е, когато през уикенда си поспиваме повече и по този начин се създава разлика в количеството на съня с обичайния ежедневен живот. Така се появява негативното въздействие върху човешките биоритми, които учените сравняват с полетите към различни часови зони. Представете си, че всеки петък летите от София до Лос Анджелис и се връщате в понеделник. Порочната практика да спите откъслечно по време на работната седмица и да се опитвате да наваксате в събота и неделя не помага на оргазнизма да се възстановява. Ето и една от причините в понеделник да се чувстваме толкова зле.

Сомолозите са единодушни - човек се нуждае от средно 7-8 часа сън, независимо от деня на седмицата. През това време тялото успява да се отърве от токсините и максимално да се регенерира. Ако спите през уикенда, превишавайки 8-часовата граница, това не означава, че щетите от безсънните нощи “от понеделник до петък” ще бъдат компенсирани. Въпросът е да се поддържа балансиран сън през седмицата и да се опитваме да си почиваме всеки ден.

Упражнения в леглото

Галерия

Упражнения в леглото

снимки: iStock


ХОРАТА, КОИТО ТРУДНО СТАВАТ ОТ ЛЕГЛОТО СА ПО-ИНТЕЛИГЕНТНИ


ПРОМЯНА В РУТИНАТА

Има очевиден мотив (и в същото време доста неочакван за повечето) да се обясни силното енергийно изтощение в понеделник. Това е промяна в обичайната рутина през уикенда. Тялото е мощна машина с интелигентен и чувствителен контрол, която има свой собствен ритъм - сърцебиене, дишане ... Животът на планетата (вземете поне промяна на сезоните) съществува благодарение на ясните и непроменящи се ритми. Когато прекъснем това темпо, ни трябва няколко дни, за да се адаптираме отново към него. Това е универсално обяснение за умората на всички.

ПОДСЪЗНАТЕЛНО НИВО

Слушайте себе си. Това лесно езотерично упражнение ще помогне за облекчаването на умората и ще ви изпълни с енергия. Какво мислите за вашата работа, заплата, здраве, взаимоотношения? Може би живеете живот, който не искате и следователно чувствате апатия и умора? Втората стъпка е да прочетете биографиите на хората, които ви вдъхновяват. Ярките образи и истории за това как можете да живеете по различен начин, ще ви изпълнят с енергия и може да ви накара да направите промени в собствения си живот. 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser