Преминете към основното съдържание

Защо винтидж кухните станаха толкова голям тренд?

Плюс вдъхновяващи идеи за вашия интериор
© iStock

Винтидж кухните, които дойдоха като антипод на изчистения и минималистичен дизайн преди няколко години, стават все по-голям тренд в интериора. Дървените шкафове с орнаменти, стелажите с кокетни бурканчета, закачалките с чаши за кафе, месинговите кранчета и дръжки с ретро излъчване бързо станаха предпочитан стил за кухните не само в къщите, но дори в ултра модерните градски апартаменти и лофтове.

Според интериорните дизайнери причините са две. Първата е уютът, който създават естествените материали като дървото, плетените ратанови кошове и стъклените буркани, „облечени“ с конопени мрежи. Кухнята е място, където всяка жена иска да се чувства уютно, обясняват анализаторите.

Втората причина обаче е по-интересна. Експертите отчитат факта, че модерните домакини нямат достатъчно време, което да прекарват в кухнята, особено когато се налага да въведат ред в нея. А небрежният хаос е търсен ефект във винтидж стила – колкото повече съдове и прибори са извадени извън шкафовете, толкова по-автентично изглежда кухнята. Докато в подредения и минималистичен индустриален дизайн дори една купа не на мястото й вече е недостатък.

Най-големият плюс обаче е, че все повече интериорни дизайнери вплитат умело ретро визията на кухнята в цялостната концепция на дома, която не е задължително да бъде винтидж.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser