Преминете към основното съдържание

Защо връзките невинаги спасяват от самотата

Когато намерим любовта, но това не ни дава чувство на пълноценност
© iStock

Преди няколко седмици излязох на вечеря с приятелка, с която все не намираме време да се видим. Избрахме място, където да хапнем вкусно - нищо необичайно. Но докато чакахме поръчката, забелязах лошото настроение на моята добра позната. Последва логичният въпрос от моя страна дали не се е случило нещо, на което тя отговори, че всичко е наред. Просто в последно време се чувствала много самотна.

Аха! Учтиво отвърнах, че съчувствам и че сигурно трябва да ѝ е трудно ... Но си спомних за приятеля ѝ. Нали са заедно от две години? Тя ме погледна леко ококорено и осъзнах всъщност глупостта на въпроса си. Да, те са заедно. Но тя се срамува да споделя с него за своята самота.

Мхм... Ама че тема отворих. 

От друга страна, напълно разбирах за какво говори. Последвалата ми реакция не беше като на всеки събеседник, който щеше да ѝ се чуди и да я осъжда, че ако има приятел, не може да се чувства сама. Винаги съм разграничавала романтичните отношения от щастието, което се поражда вътре в индивида и понякога няма нищо общо с любимите хора, които ни заобикалят, а от вътрешната ни хармония и себедостатъчността. 

Да си сам и да си самотен, са различни неща.

Много често в търсене на нови начинания и в кариерно развитие се отдалечаваме от нещата, които са ни карали да се чувстваме добре, които ни правят това, което сме - стойностни и цели в собствените ни очи. 

Истината е, че чувството за изолация се е вкоренило в обществото.


5 КАЧЕСТВА, ПРИСЪЩИ НА УВЕРЕНИТЕ ЖЕНИ


В художествените произведения самотните герои обикновено са изобразени сами със себе си, хванати в капана на собствената си спалня или тъжно съзерцавайки дъжда през прозореца. Всъщност самотната празнота вътре се разкрива в бездната на нюансите.

Човек може да се чувства самотен навсякъде, със или без хора наоколо. Имате семейство, приятели, колеги, любим човек, но се чувствате така, защото няма синхронизиране между нуждите ви - може би искате да сте забелязани на работа, искате повече контакти с други хора, а на тях не им е до вас, може би имате конфликт във взаомоотношенията ви с любимия, но сега всичко ви изглежда безнадеждно. 

Кой има правото да бъде сам?

Благодарение на културните стереотипи ние обичайно придаваме тази характеристика на тези, които го „заслужават" - като тези, които са загубили любим човек, серийните убийци, родителите, чиито деца наскоро са напуснали семейното гнездо, и разбира се, най-достойните - самотните жени.

Имаме голям напредък по отношение на равенството между половете, но има някои идеи, които все още витаят във въздуха и са насочени предимно към жените. Една от тези заблуди е, че романтиката е единственият източник на щастие и удовлетворение за "слабия пол". Щом намерите партньор, самотата веднага се изпарява, тъй като вече няма причина да я изпитвате.


ТЕСТ: КОЛКО ДОБРЕ ПОЗНАВАТЕ ЛЮБИМИЯ?


Истината е, че самотата е много по-сложна от липсата на взаимоотношения и дори с голяма и ярка любов може да се почувствате откъснати от обществото или близките.

Това е и важен знак, че е дошло време да се коригират някои неща в живота ви и да се установят нови контакти. Направете си план за действие и започнете да излизате по-често. Вместо да работите в офиса, прехвърлете си задачите в близкото кафене или коуъркинг спейс. По-често общувайте със семейството си. Подновете връзката си с онези, които са важни за вас. Създайте нови приятели и благодарете на вашия партньор, че е до вас и е изчакал търпеливо излизането ви от това напрягащо чувство на самота. 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser