Преминете към основното съдържание

Защо все сме бедни?

Вечният недостиг на пари е поправим с по-малко харчене, твърдят експерти. И ни разкриват собствените си експерименти в спестяването
„Бях се загубила в постоянен потребителски вихър."
„Бях се загубила в постоянен потребителски вихър." © iStock

„Не харчи през декември“. Така се казва месечният експеримент на един от известните финансови блогъри Питър Маседо. Питър е от Техническия университет на Вирджиния, САЩ, и е автор на финансовия блог Budgets Are Sexy.

Експериментът му от 2010 г. не е първият, нито последният опит на блогъра със спестяванията, който описва в детайли. Но определено е сред най-впечатляващите, предвид че се случва в месеца, когато харчим най-много покрай коледните подаръци, партита и пътувания.

С 14 долара в джоба

„Трудно е да се убеждаваш, че не искаш нещо, когато чувстваш, че заслужаваш да си го купиш“, съгласен е Питър. И все пак, той някак оцелява, без да харчи за нищо друго, освен за сметки като наем и вноски за застраховки.

И без да ползва ваучери или да харчи други пари, освен онези, които има в джоба си. Към средата на месеца това означава точно 46 долара.

© iStock, „Интересно изживяване е да бродиш из магазина...“

„Интересно изживяване е да бродиш из магазина“, пише блогърът в записките си от 14 декември. „Има толкова много неща, които ми се искаха. Но всеки път, когато поглеждах нещо, си мислех за намиращите се в джоба ми 46 долара. Трябваше да ги запазя максимално дълго. Това беше голяма психическа борба.“

За храна Питър използва основно продукти, които вече има у дома и в градината си. Прибягва и до размени – приема например почерпка от приятели, които преди е канил на вечеря или на които е съдействал в техни битови ангажименти. Това му помага да спестява от най-голямото перо в бюджета си – храненето. „Яденето навън е сред главните харчове, а способността да си готвиш сам е решаващ фактор“, подчертава Питър.

Шопинг стратегия

И ако подходът на блогъра ви се струва краен, какво ще кажете за Мишел Макгаг, която спести 23 хиляди долара за 1 година! Мишел е финансов журналист със стаж от над 10 години, но винаги се е затруднявала с планирането на собствения си бюджет.

© iStock, "Това беше голяма психическа борба.“

В началото на 2016 г. решава, че не е честно да съветва читателите си как да спестяват, докато харчи собствените си пари за глезотии. И започва да си купува само най-необходимото, като за всичко останало разчита на малкото, което вече има – носи наличните си дрехи, придвижва се със собственото си колело и се храни само с домашно приготвена храна.


                                            8 ПРИЧИНИ ЗАЩО НЯМАТЕ ПАРИ


„Бях се загубила в постоянен потребителски вихър, вярвах на реклами и че само чрез харченето мога да бъда щастлива. След това ми омръзна парите да ми се изплъзват между пръстите и пожелах да се отърся от стария си живот, като променя навиците си, отказвайки се от всичко, освен абсолютно необходимото“, обяснява Мишел, след като вече е разбрала, че не е необходимо да отваря портмонето си всеки път когато иска да си прекара добре.

„Посетих много безплатни фестивали и шоу програми, разхождах се в парка и участвах в улични спортни мероприятия, посетих повече изложби отколкото преди експеримента. По време на ваканциите обиколихме със съпруга ми на колела цялото крайбрежие на Съфолк и Норфолк, като спяхме на палатка.“

Плюсове и минуси

Разбира се, имало и липси, които журналистката усещала силно. „Пропуснах новите филми. Липсваше ми кафето с приятели. Прическата ми пощръкля без необходимата грижа. Беше неудобно и когато приятели ни канеха на гости и ние отивахме с празни ръце, защото не можехме да си позволим бутилка вино. Въпреки това измих тонове чинии у приятелите ни в знак на благодарност.“

© iStock, "Липсваше ми кафето с приятели."

Трите неща, които липсвали най-много на Мишел през годината на експеримента, са крем за лице, парфюм и опцията да ползва градски транспорт. „Беше огромна грешка, че не включих крема в списъка с необходими продукти – лицето ми пострада от капризите на времето. А с парфюма поне щях да се чувствам по-човешки покрай спортното облекло заради колелото. Автобусът пък е много добро решение при дъжд и вятър, особено когато отивам на важна среща и искам да изглеждам добре.“

Със спестените пари журналистката успява частично да погаси ипотеката си. Когато експериментът ѝ приключва, тя купува питиета за близките и приятелите си, за да им благодари за подкрепата.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser