Преминете към основното съдържание

Защо здравето е в червата ни?

Намираме отговор на този и на други въпроси за храненето от диетолога д-р Райна Стоянова
Д-р Райна Стоянова
Д-р Райна Стоянова

Темата за здравословното хранене засяга всички. Но повечето съвременни родители са заинтересовани от темата за храненето на децата. Това именно ще бъде и темата на следващата среща на клуб „Модерни родители“, която ще се проведе на 14 май в Серика Център в София - „Проблеми и решения при детското хранене“. Лектор на тази среща ще бъде с водещия диетолог д-р Райна Стоянова. Потърсихме отговорите на няколко въпроса, които вълнуват не само родителите.

Днес всички сме чували, че здравето е в червата ни. Какво означава това?

Основната роля на чревния епител е да разделя съдържанието в лумена на червото от интерстициума. Целостта на епителните клетки, както и специфичният начин на свързване, са определящи разделителната функция на лигавицата. Защитната роля на чревния епител се изразява в предотвратяване достъпа на потенциално вредното чревно съдържимо, включително микрофлората, до системната циркулация. Нарушаването на тази защитна функция се свързва със заболявания, например възпалителните заболявания на червата, цьолиакията и синдромът на раздразнените черва, както и тип I диабет, реакция на отхвърляне на трансплантиран орган, HIV, множествена склероза, ревматоиден артрит и аутизъм. Става ясно какво е значението на червата и защо е така популярно да се говори в последно време за тях.

В началото на пролетта всички се сещат за детокса. Какви обаче са подводните камъни и как да направим здравословен детокс?

Така е, традиционно пролетно всички искаме бързо да влезем в плажното си тяло. Уви, и най- рестриктивният режим на хранене няма да доведе до големи резултати, ако е в последния момент. Мислете дългосрочно и гледайте на детокса по-скоро като начин да се „изчистим“ от натрупаните през зимата токсини или по-скоро да подпомогнем тялото ни само да се справи със съвременните отрови.

Можем ли с храна да се справим със стреса?

Както обичам често да казвам - само с ядене не става! Стресът обикновено е мултифакторно обусловен и борбата с него е комплексна и най-вече вътрешна. Има разбира се храни, които биха могли да съдействат за по-доброто настроение и такива са суровото какао, шоколадовите производни, млякото и млечните продукти.

Суперхраните са вече съществена част от ежедневното ни меню. Но как да ги включим в менюто на вече порасналите деца, за които не са обичайни?

Вкусовете се зараждат в семейна обстановка - ако ги включите вие в менюто си, спокойно очаквайте и наследниците ви скоро да започват да ги опитват.

Какъв съвет бихте дали на хората, които са целодневно зад компютъра и нямат възможност да се хранят ежедневно с домашно приготвена храна?

Седенето зад компютъра е само оправдание за нерационално хранене. Всичко е въпрос на планиране. Ако планирате от предния ден храненията си, няма да се налага да стигате до боклукчава храна, да не говорим колко здравословни кетърингови компании вече съществуват на пазара. Така че за българина в големия град не би следвало да е проблем да се храни здравословно, макар и толкова ангажиран в делата си зад екрана.

Още отговори от д-р Райна Стоянова на въпроси за храненето, които ви вълнуват, може да получите по време на срещата на клуб „Модерни родители“, която ще се проведе на 14 май в Серика Център в София на тема „Проблеми и решения при детското хранене“. 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser