Преминете към основното съдържание

Затвор за президента: Никола Саркози получи ефективна присъда

Съпругата на политика, супермоделът Карла Бруни, изрази подкрепа към съпруга си, който може да прекара една година в затвора

Преди ден парижки съд се произнесе по дело за корупция - 66-годишният Никола Саркози, който беше президент на Франция от 2007 до 2012 г., беше признат за виновен и осъден на затвор. Това е вторият път в съвременната история на държавата, в който бивш президент е осъден за престъпление. Предишният случай е процесът срещу Жак Ширак, обвинен в покровителство на свои приятели, като ги е уреждал на „фиктивни позиции“. Ширак също така беше обвинен в присвояване и злоупотреба с публични средства, по време на мандата си като кмет на Париж. С оглед на влошеното си здраве обаче Жак Ширак бе осъден задочно, но неговият наследник на президенската позиция става първият бивш президент на Франция в съвременната история, който се явява лично пред съда.

Саркози все още има силно влияние в консервативните среди и се смята, че присъдата може да подкопае позициите му и да унищожи всякакви надежди за връщане към политическа кариера, въпреки че не забранява прякото кандидатстване за каквито и да било позиции. Но имиджът му ще пострада сериозно - по време на президентството си Никола зае твърда позиция по отношение на престъпността, а повдигнатите му обвинения подлагат на съмнение неговата искреност.

Саркози бе признат за виновен за опит да получи незаконно информация от съдия Гилбърт Азиберт по дело, заведено преди време срещу самия президент, в замяна на обещание да използва влиянието си, за да осигури престижна работа на съдията. Тези действия се считат за „особено сериозни, защото са извършени от бившия президент на Републиката, който някога е действал като гарант за независима съдебна система“.

Адвокатът на г-н Саркози Жаклин Лафон вече обяви, че ще обжалва Никола беше осъден на три години затвор, от които една година ефективна и две условно. Във Франция подобни присъди често се заменят с домашен арест, като осъдените се задължават да носят специална гривна и да не извършват нови нарушения. Съдия Гилбърт Азиберт и бившият адвокат на президента Тиери Ерзог също получиха подобни присъди.

53-годишната Карла Бруни побърза да подкрепи съпруга си, като публикува обща снимка в Instagram и написа, че справедливостта ще победи и че битката не е приключила. Под публикацията веднага се появиха много коментари с обнадеждаващи думи.

Това не е първият път, когато Никола Саркози е обвинен в корупция. През януари 2021 г. започна ново разследване срещу бившия президент. Той е заподозрян в незаконно насърчаване на интересите на голяма руска застрахователна компания.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser