Преминете към основното съдържание

Здраве от природата – свежи зелени подправки

Хубаво е на трапезата ви често да присъстват пресни зелени подправки. Добре е да си правите и чай от тях - те не само дават аромат на храната ни, а могат и много повече – поддържат ни здрави, енергични, дори помагат да отслабнем и да изглеждаме по-добре.
© iStock

Риган

Тази билка е известна най-вече като подправката за пица. Още древните гърци са знаели за лечебните свойства на ригана. Името му идва от старогръцки и означава „бижу от планините“. Риганът действа много благотворно за регулиране на кръвната захар. Освен това билката е много лечебна и за щитовидната жлеза.

Босилек

С помощта на босилека може да разбиете мастните депа в организма си. Защото двете лечебни съставки, намиращи се в босилека – евгенол и естрагол, стимулират обмяната на веществата. Освен това тези етерични масла „подгряват“ мозъка и засилват концентрацията. Ето един съвет на специалистите: салата от домати, моцарела, щедро поръсена с пресен босилек, ни дава енергия и ни помага да се концентрираме по-добре. Освен това билката подпомага дейността на стомаха и предпазва от запек. Правете си и чай от босилек, ароматът му възстановява хармонията и равновесието на емоциите, преборва леката депресия.

Магданоз

Това е една от най-ценните за здравето подправки. Съдържа много голямо количество витамин С, така поддържа имунната ни система, има и антибактериално действие. Освен това магданозът подпомага дейността на черния дроб, спомага за пречистване от токсините и освобождава организма от прекаленото натрупване на вода. Доставя също така калций на организма, което пък е важно за здравината на костите и предпазва от остеопороза. Горчивите вещества, които се съдържат в магданоза, стимулират храносмилането и противодействат на газове в червата.


3 ВЪЛШЕБНИ ДЕТОКС НАПИТКИ


Мента

Тази билка, която можем да си отглеждаме на прозореца в кухнята или на балкона, стимулира производството на сок от жлъчката. Тъй като съдържа много флавоноиди, ментата действа и против гърчове и крампи. Регулира и стимулира производството на слюнка и стомашни киселини, което подобрява храносмилането. Добре ще ви се отрази да консумирате мента, най-вече под формата на чай, ако имате болен стомах. Дъбилните вещества в ментата действат против разстройство.

Див лук

Това е идеалното средство срещу пролетна умора. Подправката съдържа не само витамин С, който помага на имунната система, но и много желязо, от което се нуждаят ней-вече жените. Предимството е, че желязото в дивия лук много лесно се възприема и преработва от организма. Внимавайте обаче, когато го слагате супа. Тогава дивият лук трябва да се поръси на супата точно преди тя да се сервира и да се консумира веднага, защото ако престои, той губи от полезните си вещества. Съвет: един сандвич с обезмаслена извара и отгоре ситно нарязан див лук ще ви даде енергия за деня.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser