
Необходими продукти
- 300 г червени люти чушки
- 800 г червени чушки
- 2 глави лук
- 4 скилидки чесън
- 2 с. л. ябълков оцет
- сокa на 1 лимон
- 900 г захар
- 1 пакетче ванилия
Начин на приготвяне
Запечете червените чушки и ги обелете. Махнете дръжките и семките. Накиснете лютите чушлета във вряла вода за 5 минути, за да омекнат. Почистете ги от дръжките и семките и ги пасирайте заедно с червените чушки до получаване на гладка смес.
Изсипете я в тенджера с дебело дъно, добавете оцета и захарта и бъркайте върху котлона, докато тя се разтвори. След като заври, намалете температурата и оставете да къкри за около час, за да се сгъсти (ще знаете, че е готово, ако малка лъжичка от сместа не се разлива, когато е поставена върху чиния, и не отделя течност).
Не забравяйте да разбърквате от време на време и да отстранявате образувалата се пяна. Към финала добавете ванилията и лимоновия сок.
Докато мармаладът е още горещ, го разпределете в бурканчета и ги обърнете с капачката надолу.