Преминете към основното съдържание

„Златна роза“ 2017 през обектива на Темелко Темелков

Татяна Лолова, Теодора Духовникова, Ива Янкулова, Асен Блатечки, Калин Сърменов и още лица, запечатани от фотографа по време на кинофестивала специално за ELLE
Теодора Духовникова
Теодора Духовникова © Темелко Темелков

Една седмица и над 60 пълнометражни и късометражни филма изпълниха със съдържание и вълнения около бъдещето на българското кино фестивала „Златна роза“. Той се проведе за 35-ти път във Варна.

В журито за пълнометражни филми бяха проф.д.н. Божидар Манов, актрисата Яна Маринова, писателят Людмил Станев, журналистът Георги Тошев и режисьорът Станимир Трифонов. Късометражните филми се оценяваха от актрисата Марта Вачкова, кинокритика Геновева Димитрова и режисьора Димитър Коцев-Шошо.

Голямата награда „Златна роза“ за най-добър късометражен филм взе „Кораба Слънчоглед 1“. Две други ленти бяха удостоени с диплома: „Дупка“ (за нежно разказана история с вълнуващо изведени образи) и „Нощите на един самотен вестоносец“ (за визуално съвършенство).

При пълнометражните филми голямата награда „Златна роза“ заслужи „Вездесъщият“, който спечели и най-висока оценка от публиката.

Филм, който те обърква екрана ли гледаш или живота - твоя, на съседа и съседката, на онзи психопат, мъжа на приятелката ти... Филм, след който не ти трябва психоаналитик, защото вече си се самоанализирал. Филм, който ти вади кирливите ризи. И душата, цялата! Филм, който усмихва и натъжава, разсмива и разплаква с еднаква лекота. Филм, който те оплита в мрежата си с толкова много истини, че след него боли. Дълго боли...

Бяха връчени още две специални награди – тази на журито отиде за „Посоки“, а тази на град Варна – за „Врагове“. Филмът „Радиограмофон“ получи приз за дебют.

Приз за най-добър режисьор получи Илиян Метев за филма „3/4“, за най-добър сценарий – Теодора Маркова, Георги Иванов, Невена Кертова и Тео Чипилов за „Дъвка за балончета“. За операторско майсторство отличиха Ненад Бороевич за филма „И после светлина“. Наградата за най-добра женска роля си поделиха Теодора Духовникова („Вездесъщият“) и Ирини Жамбонас („Посоки“), а за най-добра мъжка роля – Велислав Павлов („Вездесъщият“). Екипът на „Лили рибката“ получи диплом за благородните им усилия в трудната област на детското кино.

© Темелко Темелков, Татяна Лолова

Наградата за цялостен принос отиде при Татяна Лолова.

На една от пресконференциите на "Златна роза" режисьорът Стефан Командарев заяви: „Български филми печелят награди от международни фестивали и трасират пътя на следващите. Вече извън страната ни се говори, че има нова вълна, че нещо се случва в българското кино.“

© Темелко Темелков, Стефан Командарев

Неговият филм „Посоки“ първо беше селектиран в официалната конкурсна програма „Особен поглед“ на кинофестивала в Кан, а след това спечели специалната награда на журито на фестивала в Сараево. Ще припомним, че за последно български филм е селектиран в Кан преди 29 години („Време разделно“, 1988 г.). Още един филм на Командарев – „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ е сред 9-те филма, от които бяха избрани 5-те номинации за чуждестранен „Оскар“ през 2010 г.

Филмът му „Посоки“ тази есен получи 3 награди от „Златна роза“ – специална награда на журито, награда за най-добра женска роля (поделена) и награда на акредитираните журналисти. Филмът пресича с болка посоките на българското всекидневие, които водят от драмите на битието към Терминал 1 и 2.

Още за лицата и призьорите от "Златна роза" четете в новия брой на сп. ELLE, който ще излезе на 20 октомври.

ELLE „влиза“ зад кулисите на кинофестивала през обектива на Темелко Темелков и неговите майсторски портрети:

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser