Добрият апетит издава жизненост
Храненето позволява на организма да си набави енергията, от която има нужда. Това е едновременно жизнена потребност и едно от големите удоволствия на живота. Може да се случи обаче насладата от храната да намалее под въздействието на стрес, умора или депресия.
Организмът произвежда хормони, които регулират апетита – грелин и лептин. Грелинът създава усещането за глад, а лептинът отговаря за засищането след края на храненето.
Добрият апетит означава човек да се храни балансирано, до насищане, в редовни часове и без да прекалява или да се лишава. В днешно време върху естественото желание за храна влияят такива фактори като прекаленото изобилие от най-разнообразни продукти, агресивните рекламни кампании, ресторантите за бързо хранене, липсата на време, напрежението... Апетитът зависи и от определени психически състояния – негативното отношение към собственото тяло например може да доведе до хранителни смущения като булимия и анорексия. Това са тежки отклонения от нормите, които трябва да бъдат лекувани от специалисти.
Здравият сън е гаранция за оптимално възстановяване
Според статистиките сънят представлява 28 години от човешкия живот! В нашето модерно общество при постоянния професионален стрес и стремеж към незабавни резултати, при всички електронни устройства, които ни изкушават непрекъснато да сме свързани с останалите, сънят е все по-кратък и все по-некачествен. А именно докато спим, става най-същественото в организма – тялото се възстановява и имунната система укрепва. Сънят поддържа способността да запомняме, благоприятства растежа на децата. Когато той е недостатъчен, естествената защита става по-уязвима за патогенни организми. И обратно, добрият сън е превенция срещу хипертония, хормонален дисбаланс и много други проблеми.
Смущенията в съня засягат все повече хора. Сред тях много разпространена е сънната апнея – кратки прекъсвания на дишането по време на сън. Това, което става през нощта, определя какъв ще бъде денят. Уморените от недоспиване хора имат проблеми със съсредоточаването, реакциите и паметта, често са в лошо настроение или в постоянно депресивно състояние.
Качеството на нощната почивка трябва да бъде приемано много сериозно. При проблеми консултацията с лекар е наложителна.
Когато бялото на очите е наистина бяло, храносмилането е добро
Очите дават ценни сведения за здравето на човека. Когато бялото на окото пожълтее, това може да е сигнал за проблеми с черния дроб или жлъчката, както и за хепатит. Защо очите пожълтяват? Във всеки човешки организъм се съдържа билирубин – пигмент, който се получава при разграждането на червените кръвни клетки. Задачата на черния дроб е да направи билирубина разтворим. Ценното вещество участва в смилането на храната, преминава през жлъчката и се изхвърля с урината. Когато този „маршрут” се наруши, пигментът се натрупва в кръвта - в резултат на това бялото на очите пожълтява.
Когато бялото е наистина бяло, това е признак за добро здраве, защото означава, че хранителните вещества са правилно усвоени.
Белите коси – признак за дълъг живот
За производството на пигменти са нужни антиоксиданти, които организмът използва основно за защита на клетките от свободните радикали. Учени от испанския Национален природонаучен музей потвърждават, че за привлекателните червени коси притежателите им плащат висока цена – червените пигменти се свързват с по-голяма честота на раковите заболявания. Меланините, които придават цвят на косата и кожата, са два вида. Еумеланините са кафяви или черни, а феомеланините придават ярко червен нюанс. Изследването показва, че колкото повече феомеланин има в космите, толкова по-малко е антиоксидантът глутатион /един от основните вътрешноклетъчни антиоксиданти/ в мускулните клетки и толкова повече е оксидативният стрес. В същото време посивяването и побеляването на косата е признак на отлично здраве, а не на възрастови увреждания. След провеждане на редица експерименти американски учени са установили, че ако няма никакви сериозни заболявания, човек задължително посивява до възраст 50-55 г. Сивеенето на косата е свързано с повишаване на нивото на глутатиона и засилване на процесите, които се справят с оксидацията на организма.