Преминете към основното съдържание

Зоуи Дешанел: „Едва когато забременях, се заинтересувах откъде идва храната“

Актрисата и нейният съпруг призовават да търсим винаги прясна, истинска храна и дори да си я отглеждаме сами
Зоуи със съпруга си Джейкъб
Зоуи със съпруга си Джейкъб © Farm Project

Разбира се, всички познаваме Зоуи Дешанел като звездата на сериала „Новото момиче“. Но напоследък едно от основните занимания на актрисата, която е и певица, е борбата с климатичните промени. С Farm Project, основан от съпруга й – продуцента Джейкъб Печеник, нейната вдъхновяваща инициатива свързва все повече хора с истинската храна. Време е да променим начина, по който я отглеждаме.

Какво те накара да осъзнаеш последиците от климатичните промени?

Винаги съм се радвала на хубава храна. Но едва когато забременях за пръв път, започнах да се интересувам повече за това, откъде идва храната, която ям, как е била направена.

Няма друг такъв момент като бременността и поддържането на нечий живот, който да те накара да преоцениш нещата, които причиняваш на тялото си! Докато проучвах и говорех с повече и повече експерти, ме порази това, колко силно производството на храна и земеделието влияят на глобалния климат. Хранителната система, която сме създали около себе си, е най-големият контрибутор на климатични изменения.

40% от храната, която отглеждаме, накрая се оказва изхвърлена!

С всяко ядене гласуваме с парите си. Ако започнем да насочваме гласовете си към по-добри хранителни системи, колективното влияние върху нашия живот и здравето на нашата планета може да бъде огромно.

Кога и как се роди Farm Project?

Осъзнах, че има голяма пропаст между знанието за проблемите с нашата хранителна система и усещането за сила и смисъл да направим нещо по въпроса. Към онзи момент бях късметлийка, че имам опит с прекарването на време в една ферма, с която се бяхме ангажирали в Тексас. Да си отглеждал сам храна и да си опитвал истинския й вкус, да приготвиш от нея невероятни пресни ястия – това тотално промени отношението ми.

Какви са целите и мисията на инициативата?

Farm Project искат да свържат хората с храната чрез информация, вдъхновение и опит. Нашият подход е „Know It or Grow It“, т.е. или да отглеждаш сам собствената си храна, или поне да питаш правилните въпроси, когато пазаруваш продуктите.

Най-красивото или затрогващо нещо, откакто работиш по темата?

Това, че една по-добра хранителна система е на ръка разстояние от нас. И че се превръща в реалност. Има толкова много хора и инициативи, и толкова много страст, има невероятни предприемачи и бизнеси в развитие. Време е да се синхронизираме и да направим хранителна революция, от която всеки да има полза.


КАК ДА ВДИГНЕМ ЕКО СВАТБА


По какви проекти работиш към момента?

Хвърляме доста енергия, за да вдъхновим колкото можем повече хора с нашата визия. Създадохме ново шоу за Facebook, казва се „Your Food's Roots“, създаваме и много късометражни филми на теми, които значат много за нас – от замърсяването с пластмаса в океаните до това, как всички можем да помогнем за намаляването на т.нар. „хранителен километраж“.

В същото време си партнираме с местни хранителни инициативи с кауза. Един от примерите е Lettuce Grow, градска услуга, която помага на хората да отглеждат в работни или домашни условия сами прясна храна. Целта ни е всеки да се почувства въвлечен в „Know It or Grow It“.

Твоето послание към света?

Че е окей да задавате въпроси за храната. Това е вашето тяло и заслужавате да знаете с какво го храните.

Координация: Alexandra Edwards, Charles O'connell

Специални благодарности на www.thefarmproject.com

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser