Преминете към основното съдържание

Пианистката Мария Каракушева направи морковени мъфини специално за ELLE.BG

В Деня на морковения кейк Мария ни изненада с домашната си веган рецепта
© Shutterstock

Държим да споделим, че Мария е най-отзивчивият, ентусиазиран и дисциплиниран човек, който познаваме. Ето защо! Когато й се обадихме, за да я помолим да сподели за нас любима нейна рецепта за морковен кейк, тя се прибираше от репетиции. И само след около 30 минути ни прати съобщение, че сме я инспирирали и всъщност е решила да направи не кейк, а веган морковени мъфини. Допълни и че няма да може да ги опита веднага, защото закъснява за театър!! Така че ето рецептата на Мария Каракушева, която тя успя да реализира между репетиция и театър. 

© Никола Борисов

Веган морковени мъфини

Съставки:

2 с.л. смляно ленено семе; 1/3 ч.ч. вода; 1.5 ч.ч. брашно; 1 ч.ч. фини овесени ядки; 2 ч.л. бакпулвер; 1/2 ч.л. хималайска сол; 2 ч.л. канела; 1/2 ч.л. индийско орехче; 2-3 смляни/натрошени сушени карамфилчета; 3-5 топчета бахар (натрошен); 1/2 ч.л. джинджифил; 1/2 ч.ч. кокосово масло разтопено; 1 ч.ч. кокосова захар (или кафява); 2 ч.ч. ситно настъргани моркови; 1 ч.ч. неподсладено бадемово мляко; 1 ч.л. бурбонска ванилия (на топчета).

Приготвяне:

Фурната се загрява на 180 С и се приготвя форма за торта или тавичка за мъфини. В малка купа се изсипва смляното ленено семе и се смесва с водата. Оставя се настрана. В голяма купа се смесват брашното, солта, бакпулверът и всички подправки без ванилията. В друга купа се смесват добре морковите, разтопеното кокосово масло, бадемовото мляко, захарта, ванилията и накиснатото ленено семе. Мокрите съставки се прибавят към сухите и се разбърква добре с дървена лъжица. Консостенцията трябва да е с гъстота за кекс, ако е необходимо, се добавя още бадемово мляко. Формичките се намазват обилно с растителна мазнина, след което сместа се изсипва в тях (пълни се около 2/3 от формата) и се поръсва с овесени ядки. Пече се 30-40 мин., пробва се с клечка за зъби и когато излезе суха, сладкишът е готов.

Допълнително Веган фростинг: 1 консерва кокосово мляко, което трябва да престои в хладилник за една нощ, 1-2 с.л. подсладител (кленов сироп, агаве и др.), щипка ванилия. Консервата се отваря и се отделя течността, а твърдата консистенция се разбива с миксер, добавя се подсладител. С готовия кокосов крем се декорират изстиналите мъфини. Добре е да се сервират веднага или да се съхраняват в хладилник.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser